Aardappelsoufflé


Aardappelsoufflé

Soufflé is misschien een iets of wat overdreven benoeming voor deze luchtige aardappelpuree met een korstje.


Ingrediënten (voor 4 personen)
1 kg kruimig kokende aardappels
50 gram boter
3 eieren
1 dl room
1 dl melk
zout, peper en nootmuskaat
2 - 3 eetlepels paneermeel

Bereiding
Aardappels schillen, wassen en in licht gezouten koud water aan de kook brengen.
In 20 minuten zachtjes gaarkoken.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Eieren splitsen en het eiwit licht schuimig opkloppen met een garde.
Aardappels afgieten, drogen en pureren met een pureeknijper, passe-vite of stamper.
Melk en room met 30 gram boter aan de kook brengen en door de aardappelpuree roeren.
Vervolgend de eidooiers en eiwitten door de puree mengen en op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat.
Ovenschaal goed inboteren en de aardappelpuree hierin doen (i.p.v. een grote ovenschaal, kan men ook kleine soufflébakjes gebruiken per portie).
De rest van de boter in kleine klontjes over de puree verdelen.
Bestrooien met paneermeel en 20 minuten in de warme oven plaatsen om een luchtige aardappelpuree te bekomen met een krokant korstje.

Dit gerecht bevat per portie ongeveer:

370 kcal, 10 gram eiwit, 19 gram vet waarvan 10 gram verzadigd vet, 38 gram koolhydraten en 5 gram voedingsvezel.

Bij deze berekening werd er van uitgegaan dat alle ingrediënten opgemaakt werden verdeeld over 4 personen.

Reacties

Anoniem zei…
Misschien geen soufflé nee, maar wel lekker! :-)