Provencaalse soep met pistou


Provençaalse soep met pistou
Ingrediënten (voor 6 personen)
100 gram witte bonen
500 gram tomaten
2 uien
500 gram sperziebonen
2 vastkokende aardappels
3 eetlepels olijfolie
1,5 liter groentebouillon
1 theelepel bonenkruid
1 laurierblad
1 takje tijm
Voor de pistou:
3 teentjes knoflook
2 theelepels tomatenpuree
2 blaadjes basilicum
1 eetlepel geraspte parmezaanse kaas
3 eetlepels olijfolie
2 basilicumblaadjes
1 eetlepel wit paneermeel
zout en peper

Bereiding
Witte bonen weken in koud water gedurende 12 tot 24 uur.
De geweekte witte bonen spoelen en met koud water en bonenkruid aan de kook brengen; in 40 minuten gaarkoken.
Uien in halve ringen snijden.
Tomaten wassen en in kleine stukken snijden.
Sperziebonen wassen en in stukjes van 2 cm snijden.
Aardappelen schillen, wassen en in blokjes snijden.
Uien en tomaten aanstoven in de olijfolie.
Bevochtigen met de groentebouillon en aan de kook brengen met zout, peper, laurier en tijm.
Na 10 minuten zachtjes koken, witte bonen, aardappelblokjes en sperziebonen toevoegen.
20 minuten zachtjes laten koken.
Ondertussen de pistou bereiden:
In een vijzel of keukenmachine knoflook, basilicum, tomatenpuree, kaas en paneermeel fijnmaken tot een homogeen geheel.
Olijfolie er beetje bij beetje doorheen roeren.
Soep en pistou op smaak brengen met zout en peper.
Tijm en laurier uit de soep verwijderen.
Pistou apart in een kommetje serveren.
Aan tafel de pistou naar believen door de soep roeren.

Reacties