Dit recept kun je ook raadplegen vis Recipe Keeper
Ingrediënten:
10 gram verse gist
245 gram water (handwarm)
400 gram volkorenmeel (Aveve of Soezie)
12 gram boter
6 gram zout
De hoeveelheid water is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het meel.
Op de verpakking van het meel dat ik gebruikte (Soezie) staat voor 400 gram meel 260 gram water. Ik weet intussen na ervaring dat dit te veel is, dus ik heb het na verloop van tijd bijgesteld naar 245 gram.
Het beste is om altijd iets minder water te gebruiken dan het recept aangeeft. In de beginfase van het kneden kun je nog altijd wat water toevoegen als dat nodig is. Doe dat niet te snel, geef het deeg even tijd om zich te vormen en dan pas te beoordelen of er water bij moet. Als het nodig is, doe het dan beetje bij beetje.
Bereiding:
Voor het maken van het deeg gebruik ik de keukenmachine met deeghaak.
Doe gist en water in de mengkom en laat dit enkele minuutjes staan zodat de gist al een beetje kan oplossen.
Voeg het meel toe en begin te kneden (stand 1)
Weeg intussen de boter en het zout af en voeg dit toe als water en meel goed gemengd zijn.
Kneden (stand 2) tot er zich een stevige elastische deegbal heeft gevormd. Dit duurt ongeveer 7 minuten.
1 uur afgedekt laten rijzen. Ik gebruik hiervoor een passen silicone deksel, een ander passend deksel is ook goed of een theedoek met plastic er over heen.
Het deeg doorslaan (ontgassen): met de handen of een spatel het deeg bewerken zodat de gevormde co2 verdwijnt.
15 minuten afgedekt laten rusten.
Het deeg in gelijke stukken verdelen (ik haal hier zes grote broodjes uit) en opbollen. Zorg dat er spanning op het deeg staat en plaats ze op een bakplaat met bakpapier.
Strooi lichtjes wat bloem over de broodjes en geef ze een insnijding.
40 minuten laten rijzen onder theedoek en plastic.
Oven verwarmen op 220 graden.
12 tot 15 minuten baktijd.
Reacties