Doorgaan naar hoofdcontent

Broodpudding (3)

 



Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.


Eerder heb ik hier al geschreven over broodpudding en dan met name over de moeilijkheid om goede verhoudingen voor de receptuur weer te geven. Veel hangt immers af van het soort brood dat je gebruikt en de ene broodsoort absorbeert nu eenmaal meer vocht dan het andere.

belangrijk is om de juiste structuur van het beslag te krijgen en daar wil ik in de beschrijving van de bereiding meer de nadruk op leggen.

Ingrediënten:

Oud brood

eieren

volle melk

suiker

rozijnen

melkchocolade

boter om in te vetten


Bereiding:

Oud brood malen in de keukenmachine. Voor deze bereiding gebruikte ik uitsluitend brood dat ik zelf gemaakt heb en waarvan ik meestal wel overschotten heb.

In dit geval gebruikte ik 1 wit stokbrood en 3 lichtbruine pistolets, alles van 3 dagen oud en goed bewaard in een broodzak.

Het brood goed en in niet te kleine stukken malen in de keukenmachine (ik gebruik hiervoor de Monsieur Cuisine Plus (Silvercrest - Lidl).

Het gemalen brood in een beslagkom doen en proberen in te schatten hoeveel ei en melk je nodig hebt. Na vele keren broodpudding gemaakt te hebben lukt dat wel aardig.

In de keukenmachine mixte ik een halve liter volle melk met 4 eieren en 100 gram suiker.

Nu komt het belangrijkste:

Giet de bekomen vloeistof niet in één keer bij het gemalen brood want het zou te veel kunnen zijn, begin met 3/4 van het vloeibare gedeelte. Meng met een houten lepel de ingrediënten goed en beoordeel de structuur. Het brood moet verzadigd worden met het ei-melk mengsel. Zeker wanneer je oud brood gebruikt heeft dit wat tijd nodig. De structuur moet smeuïg samenhangend zijn en er mag zich geen vloeistof afscheiden. geduld is dus belangrijk, geef het oude brood de tijd om zich te verzadigen met het vloeibare gedeelte. Uiteindelijk heb ik hierbij nog een extra ei (5 in totaal dus) en iets minder dan 1 dl melk moeten aan toevoegen.

Voeg dan rozijnen toe en verwarm de oven op 170 graden.

Een springvorm inboteren en bedekken (bodem en rand) met bakpapier.

Het bakpapier ook inboteren en vul de springvorm met het beslag.

Dek het oppervlak ook af met een rond uitgesneden en ingeboterd bakpapier.

Plaats in de oven voor 60 tot 70 minuten.

haal de ring van de springvorm maar laat de bodem nog enkele minuten zitten.

Afkoelen op een rooster.

Als de broodpudding helemaal afgekoeld is kun je hem bedekken met een dun laagje chocolade of ganache. Ik houd het liever bij chocolade en gebruik hiervoor melkchocolade.

Melkchocolade in kleine stukken snijden en smelten bij maximaal 45 graden. Dit kun je au bain marie doen of in een kleine (goedkope) smeltbak boor chocolade of … ik gebruik wederom mijn Monsieur Cuisine Plus en stel hem in op 50 graden gedurende 6 minuten op snelheid 1.

Verdeel de gesmolten chocolade over het oppervlak van de afgekoelde broodpudding en gebruik een paletmes als hulpmiddel voor gelijke verdeling en glad strijken.

Wacht tot het dunne chocoladelaagje is opgesteven voor je de broodpudding aan snijdt.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.