Doorgaan naar hoofdcontent

Weense baguette

 


Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

Voor het maken van mijn broden gebruik ik meestal de broodvormen van Emile Henri, zo ook voor mijn stokbroden.
Uiteraard zijn de vormen niet noodzakelijk maar ze zijn wel een fantastisch hulpmiddel om goede resultaten te bekomen.
Dit recept is voor 3 Weense baguettes in de Emile Henri baguette vorm.


Ingrediënten:

400 gram mix voor luxebrood (Soezie of Aveve)
15 gram verse gist
200 ml water
50 gram boter
3 gram zout
1 ei

Bereiding:

Water, gist en bloem mengen in de keukenmachine, dan boter en zout toevoegen.
Goed kneden. Het deeg zal plakkerig blijven door de grote hoeveelheid boter.
Laten rijzen tot dubbele volume. Door de boter duurt de rijstijd langer dan bij een gewoon brood, reken voor de eerste rijsbeurt 1 tot 1,5 uur.
Druk het deeg plat en verdeel het in drie gelijke stukken.
De baguettevormen licht bestrooien met bloem.
Rol de stukken deeg op tot de grootte van de bakvormen en schik ze er in.
Dek af en laat een half uur rijzen.
Ei losroeren.
Maak in het deeg dwarse inkervingen met een mesje.
Bestrijk de bovenzijde van het deeg licht met het losgeroerde ei. Let hierbij op dat het ei de bakvorm niet raakt omdat dit moeilijkheden geeft bij het losmaken van de gebakken baguettes en de kans groot is dat ze dan gaan scheuren.
Laat nogmaals afgedekt een half uur rijzen.
Verwarm de oven tot 220 graden.
Plaats afgedekt voor 25 tot 30 minuten in de oven.
Indien nodig de laatste minuten zonder deksel bakken.

Haal ze na het bakken direct uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.