Doorgaan naar hoofdcontent

Water en brood




Heel lang geleden, toen ik zelf nog op de hotelschool zat, leerden we dat als de gasten aan tafel gingen je direct een karaf water op tafel zette. Brood of broodjes op tafel waren vanzelfsprekend. Als de kelner zag dat er brood moest aangevuld worden, dan deed hij dat. Het was allemaal heel natuurlijk, water en brood werden aangeboden in het restaurant, de gast moest er niet om vragen. Nu krijg je in de meeste restaurants bij het begin van de maaltijd één broodje en wil je water, dan moet je het bestellen, dan krijg je een flesje dat netjes op je rekening komt. Het toppunt van ongastvrijheid; bang dat men één flesje water minder zal verkopen of een gerecht minder zal nemen. Dat het aanbod van water en brood de tevredenheid over de geleverde dienst van het restaurant doet stijgen, telt niet mee, dat kan je niet aflezen aan de kassabon.
Gelukkig zie je hier en daar de karaf water weer verschijnen, ben benieuwd of het doorzet.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.