Meer groenten - Alain Passard




Meer groenten, we horen en lezen niets anders meer. 300 gram groenten per dag is het gezonde advies. Sinds de stijging van de welvaart na WO II stonden vlees, gevogelte en vis centraal op het menu. Aardappelen bleven een belangrijke rol spelen als vulproduct, steeds meer in de energierijke bereidingsvormen bakken en frituren. Groenten vervulden slechts een bijrol, kwestie van een gezond geweten.
Sinds onomstotelijk vast staat dat ons huidige voedingspatroon niet direct bevorderlijk is om gedurende lange tijd fit en gezond te blijven is het besef gegroeid dat het juist groenten en fruit zijn die de centrale plaats in ons dagelijkse menu zouden moeten innemen.
Gewoonten zijn niet zo gemakkelijk te doorbreken, de omvangrijke porties vlees of andere dierlijke producten schaf je zomaar niet af.
Toch zijn er culinaire grootheden die groenten (en fruit) steeds meer die centrale plek toekennen die ze zouden moeten hebben.
  • Frank Fol, de groentekok timmert al enkele jaren aan de weg.
  • Angelique Schmeinck met haar boek 'Smaakvrienden' - groenten - oneindige culinaire inspiratie
Een echte must voor wie inspiratie wil opdoen om gezonde voeding en verfrissende culinaire smaakmakers met elkaar te combineren is:

http://www.lepoint.fr/gastronomie/

waarin de de driesterrenkok Alain Passard iedere zaterdag een eenvoudig maar verrassend groentegerecht demonstreert. De Franse taal hoeft nauwelijks een belemmering te zijn want de bijhorende video's zijn heel duidelijk.


Reacties