Doorgaan naar hoofdcontent

Meer groenten - Alain Passard




Meer groenten, we horen en lezen niets anders meer. 300 gram groenten per dag is het gezonde advies. Sinds de stijging van de welvaart na WO II stonden vlees, gevogelte en vis centraal op het menu. Aardappelen bleven een belangrijke rol spelen als vulproduct, steeds meer in de energierijke bereidingsvormen bakken en frituren. Groenten vervulden slechts een bijrol, kwestie van een gezond geweten.
Sinds onomstotelijk vast staat dat ons huidige voedingspatroon niet direct bevorderlijk is om gedurende lange tijd fit en gezond te blijven is het besef gegroeid dat het juist groenten en fruit zijn die de centrale plaats in ons dagelijkse menu zouden moeten innemen.
Gewoonten zijn niet zo gemakkelijk te doorbreken, de omvangrijke porties vlees of andere dierlijke producten schaf je zomaar niet af.
Toch zijn er culinaire grootheden die groenten (en fruit) steeds meer die centrale plek toekennen die ze zouden moeten hebben.
  • Frank Fol, de groentekok timmert al enkele jaren aan de weg.
  • Angelique Schmeinck met haar boek 'Smaakvrienden' - groenten - oneindige culinaire inspiratie
Een echte must voor wie inspiratie wil opdoen om gezonde voeding en verfrissende culinaire smaakmakers met elkaar te combineren is:

http://www.lepoint.fr/gastronomie/

waarin de de driesterrenkok Alain Passard iedere zaterdag een eenvoudig maar verrassend groentegerecht demonstreert. De Franse taal hoeft nauwelijks een belemmering te zijn want de bijhorende video's zijn heel duidelijk.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.