Doorgaan naar hoofdcontent

Mezelf enkele nieuwe keukenmaterialen cadeau gedaan

Op een studiedag met de vegetarische topkok Philippe Van den Bulck leerde ik de rookpan van Demeyere kennen en ik wist meteen: die wil ik ook.
Intussen al enkele experimentjes mee gedaan en messtal met goed en smakelijk resultaat, soms wat minder
 :-(
Blij dat ik het heb aangeschaft.

Ik had reeds twee mooie aardewerken tajines maar in de kookwinkel van Maastricht kwam ik toch tot de onweerstaanbare verleiding van de gietijzeren tajine (tagine) van Le Creuset:

Het grote voordeel van dit wat duurdere apparaat is dat de gietijzeren pan rechtstreeks op het fornuis kan en je alzo de ingrediënten kan aanbraden voor de tajinebereiding begint. Het gietijzer houdt de warmte ook veel beter vast. Deze tajine is inmiddels een gedegen concurrent van mijn 'Crockpot' geworden. Ik gebruik hem bijna dagelijks tot mijn grote voldoening.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.