Doorgaan naar hoofdcontent

Broodbakbol Emile Henry



Mezelf nog eens een cadeautje gegeven. Ben al jaren brood aan het bakken maar de broodbakmachine gebruik ik nog enkel voor het kneden van het deeg. Al zeg ik het zelf, mijn brood mag er zijn. Maar er bleef een frustratie. Het lukte me tot nu toe op geen enkele manier om een brood te bakken met een dunne knapperige korst en een luchtig broodkruim.
De broodbakbol 'Le Pain' van Emile Henry bracht me bij mijn bezoeken aan diverse kookwinkels al een aantal keren in verleiding maar daar zijn altijd zoveel dingen die mij helemaal koopgek maken dat ik wel weerstand moest bieden. Doch, een frustratie moet je wegwerken en gisteren besloot ik dan maar dat ding gewoon te gaan kopen. Wel een gok want je kan op een reclamefilmpje wel mooi laten zien wat een fantastisch brood je er mee kunt maken, maar je weet dat bij het echte gebruik dat resultaat waarschijnlijk niet gehaald zal worden. De gok heeft echter goed uitgepakt, mijn eerste brood gebakken met deze 'Emile Henry - Le Pain' had even goed gebruikt kunnen worden voor het reclamefilmpje. Echt geweldig. Precies wat ik wilde, weg frustratie. Een kleine aanvulling op de gebruiksaanwijzing: ik gebruik op de bodem wel een bakpapiertje want ondanks de belofte dat goed bestuiven met bloem het brood na het bakproces gemakkelijk van de bodem loslaat, ondervond ik toch dat dit beter kan met dat kleine hulpmiddeltje.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.