Doorgaan naar hoofdcontent

Mascarpone-ijs met kardemom en sinaasappel


Mascarpone-ijs met kardemom en sinaasappel

 Nagerechten


Aantal porties: 6

Ingrediënten
350 ml water
220 gram kristalsuiker
70 gram agave siroop
sap van 1 limoen
6 kardemomzaadjes
300 gram mascarpone
125 ml slagroom

voor de afwerking en de saus:
6 sinaasappels
3 eetlepels suiker
klein borrelglaasje cointreau
Bereiding
Een siroop maken van water, suiker, agavesiroop, kardemom en limoensap.
Eens de siroop kookt, enkele minuten tegen het kookpunt aan houden zodat de kardemomzaadjes hun smaak en aroma kunnen afgeven.
De siroop laten afkoelen.
Mascarpone goed losroeren.
De afgekoelde siroop door een zeef doen.
Siroop, mascarpone en slagroom goed glad roeren met een garde of een keukenmachine.
In een ijsmachine of sorbetiere goed stevig draaien en enkele uren afgedekt in de diepvries laten rijpen.

De sinaasappels met een scherp mes schillen tot op het vruchtvlees (er mogen geen witte vliesjes overblijven).
De sinaasappelpartjes tussen de vliesjes uitsnsijden en het vrijkomend sap opvangen.
Dek de ontvliesde sinaasappelpartjes af en bewaar ze in de koelkast.
Het sinaasappelsap met de suiker zachtjes laten inkoken tot het begint te karameliseren.
Van het vuur wegnemen en de Cointreau er door roeren.
De saus laten afkoelen.

Afwerking

Doe de sinaasappelpartjes onder in de ijscoupes of dessertschaaltjes.
Daar boven op twee flinke bollen mascarpone-ijs.
schenk daarover de sinaasappelsaus.

Door de kruidige smaak van de kardemom en de combinatie met sinaasappel, een heerlijk winters ijsdessert.





Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.