Doorgaan naar hoofdcontent

Brood - TV serie met Robert Van Beckhoven



Toe de documentaire serie van omroep Max met Robert Van Beckhoven draaide, tijdens het werkjaar had ik geen tijd om dit te volgen. Dankzij NPO Start heb ik de hele serie nu toch kunnen zien en ik ben verrukt. Wat mooi dat  de waarde van dit onvolprezen voedingsmiddel nu zo goed en interessant tot ons komt. Een zoektocht naar verhalen, geheimen en achtergronden van brood 

Zeker in deze tijd waarin kwakzalvende voedingsgoeroes en zelfverklaarde deskundigen de koolhydraten en dus ook brood zoveel kwaad aandoen en er massa's goedgelovigen op zoek naar enkele kilogrammen minder lichaamsgewicht of naar de oplossing voor hun moeilijk te definiëren ongemakken of kwalen zich ertoe laten verleiden. Brood is al eeuwenlang ons basisvoedsel en verdient dan ook waardering voor haar voedingswaarde, ambachtelijke kwaliteit en respect voor hen die het maken. De serie zit dan ook schitterend ineen met de nadruk op de diversiteit in traditie, soorten brood en cultuur.

Zie ook: https://handmadehelen.nl/review-brood-op-ontdekkingsreis-met-robert-van-beckhoven/


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.