Doorgaan naar hoofdcontent

De koude maanden: soep!!!

De koude maanden: soep!!!

Soep recepten

Gedaan met bbq en salades, tijd voor verwarmende gerechten, stoverijen, maaltijdsoep en soep in het algemeen.Met soep kun je veel kanten uit, zowel qua structuur, smaak, kleur, geur en aroma en je kunt het met veel combineren zoals diverse broodsoorten al dan niet gecombineerd met kaas, kruiden, groenten enzovoort.Het wordt ons ook gemakkelijk gemaakt om soep te maken. Velen hebben apparatuur in huis waarmee het maken van soep met verse ingrediënten tamelijk eenvoudig is: blender, staafmixer, multicooker, soepmaker, geavanceerde multifunctionele keukenmachine (type Thermomix), ...MIJN STELLING:Om soep te maken heb je geen receptuur nodig. Het is het type gerecht waar je je intuïtie volgt, je smaak van de dag, je voorraad. Het komt zelden voor dat ik een kort antwoord kan geven op de vraag 'welke soep is het?' Meestal is het antwoord een omschrijving met opsomming van de belangrijkste ingrediënten en smaakmakers maar soms ook wel zoiets als preisoep of linzensoep, tomatensoep, champignonsoep, ...Heldere bouillon (consommé) buiten beschouwing gelaten werd ons geleerd:• Groenten klein snijden• Smoren of aanfruiten in wat vetstof (boter)• Eventueel bestrooien met wat bloem en op een zacht vuur laten drogen voor gebonden groentesoep.• Bevochtigen met bouillon.• Kruiden.• Koken• Fijnmaken met staafmixer• Garnituur toevoegen (apart geblancheerde stukjes groenten of kip of vlees, soms vis, ...Niet alle soepen werden fijn gemaakt met staafmixer of blender, er zij en waren soepen waar de ingrediënten vrij rondzwemmen. En de binding met bloem (roux) is uit de tijd. Willen we een soep een meer gebonden structuur geven gebruiken we eenvoudigweg meer groenten en zeker vaste groenten zoals pompoen, knolselderij, aardappel, wortel geven een mooi gebonden structuur. Ook peulvruchten zoals allerlei soorten bonen en erwten gen binding, structuur, smaak en voedingswaarde.Zeker bij het gebruik van multifunctionele keukenmachines en soepmakers is receptuur wat mij betreft zinloos. Je gebruikt de groenten, bouillon en toevoegingen waar je trek in hebt. Je maakt de soep zo dun of zo dik als je zelf wil en je blend de soep helemaal fijn (smooth soup) of je zorgt dat de ingrediënten nog wat herkenbaar zijn (chunky soup). Je kunt in zo'n apparaat de groenten aanfruiten (sauté) maar ik heb na veel gebruik van deze dingen geleerd dat het niet nodig en niet praktisch is. Ik voeg een klontje boter (of een scheutje room) toe na de bereiding van de soep als ik het op smaak breng. Ja wij hebben geleerd dat het aanfruiten of smoren van de groenten alvorens bouillon toe te voegen essentieel was voor het vrijmaken van de smaakstoffen maar we maken soep nu op een totaal andere manier als we deze apparaten gebruiken. We gebruiken meer groenten, minder vet en bindmiddel en het is gezonder en smaakvoller.

 










 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.