Het dikke afvalboek


P.P. Rubens: Jongen met vogel
De alarmbel gaat dagelijks af: we worden met z'n allen te dik!!!
Een bezoek aan de afdeling kookboeken van bibliotheek of boekhandel confronteert je met een grote hoeveelheid nieuwe uitgaven over slank en fit en afvallen zonder veel moeite of dieet. Daar komt Het Dikke Afvalboek van Ivan Wolffers bovenop. "De nuchtere waarheid over diëten, afvallen, voeding en ons schoonheidsideaal" is de ondertitel van dit boek. Een prachtig verzorgd werk met aansprekende foto's, overzichtelijke tabellen, informatieve tussendoortjes in kleur en gemakkelijk te lezen korte hoofdstukken met duidelijke titels. Wolffers zet de meeste moderne diëten op een rijtje, informeert en vergelijkt, rekent af met de dieetgoeroes, en dat doet hij grondig. Bovendien maakt hij de lezer vertrouwd met een aantal begrippen die zomaar dagelijk voorbij komen en waarvoor we gewaarschuwd worden maar die men bijna nooit uitlegt, vb. transvetten, omega3 enz.
Maar het moet gezegd, Wolffers komt eigenlijk met niks nieuws. Zijn methode is de klassieke, zeg maar die van het Voedingscentrum en de Nederlandse vereniging van Diëtisten. Degelijk maar niet aansprekend, want niet spectaculair; werk van veel geduld en motivatie. Toegegevn, er bestaat niet beter.
Het deel van het boek dat handelt over lichaamsgewicht in maatschappelijk en historische context is best interessant. Maar ook hier weer, voor wie vaker met dit onderwerp bezig is (dus ook ervaringsdeskundige jojoërs), weinig nieuws.
Veel aandacht voor de rol van lichaamsbeweging en sport. Ook hier is de informatieve waarde groot en houdt het niet op bij de dagelijkse dooddoener dat we te veel eten en te weinig bewegen.
Misschien een beetje oppervlakkig maar niet overbodig is de opsomming van een lijst gezondheidsklachten die (mede) het gevolg kunnen zijn van overgewicht.
Aandacht voor de Afslankacademie kan natuurlijk niet ontbreken, het is immers mede een initiatief van de auteur. Niet verkeerd maar ik zet het toch in de rij van zoveel pogingen en programma's om mensen aan het diëten te brengen en dus niet noodzakelijk beter dan de methodes die hij in zijn boek beschrijft. Het boek zelf is zoveel meer waard dan dat.
Enkele citaten:
"Gezondheidsargumenten spelen wel een rol, maar de behoefte om niet dik te zijn en de wens om niet bij een gestigmatiseerde groep te horen, zijn van groter belang." Dit citaat komt uit het hoofdstuk "Het perfecte lichaam". In die zin is de videoclip van Mika, Big Girl wel een hele goeie om met een stuk stigmatisering af te rekenen.
Uit het hoofdstu Globestitas:
"De realiteit is dat er wereldwijd veel meer vetzucht is dan ondervoeding. Er zijn nu meer dan een miljard overvoede mensen in de wereld en 800 miljoen mensen die ondervoed zijn."

Reacties

romeo zei…
Het dikke afvalboek van Ivan Wolffers is een zeer informatief boek, maar er staat niets nieuws in wat mensen kan bewegen om te bewegen. De clichés over mensen met wat extra gewicht zijn welbekend. Mensen met een 'normaal' gewicht zouden zich solidair moeten opstellen en niet kritisch en neerbuigend moeten instellen. Straal positivisme uit!