Doorgaan naar hoofdcontent

Harold McGee


In een vorige blog schreef ik dat ik het nieuwe boek van Harold McGee 'Goed koken en wat je daarvoor moet weten' op de tafel van de boekhandel had laten liggen ten gunste van 'Smaakvrienden' van Angelique Schmeinck. Dat was heel terecht, maar ik zou het boek van McGee toch tekort doen als ik het niet alsnog op mijn verlanglijst had gezet. Dat heeft gewerkt want ik vond het als cadeautje onder de kerstboom. En-of ik er blij mee ben! Als gepopulariseerde uitgave van zijn meesterwerk ' Over eten en koken - Wetenschap en cultuur in de keuken' mag dit boek er zijn.
Het is gemakkelijk en duidelijk te lezen en te begrijpen. Toch moet ik toegeven dat ik enkele kleine punten van kritiek heb. Zo vraag ik me af of iedere culinaire leek weet wat bedoeld wordt met "wateroven" en soms is hij wat te oppervlakkig (hé dat had wat meer uitleg verdiend) en af en toe trapt hij een open deur in. Jammer is ook dat hij het enerzijds vaak heeft over langzaam garen en de voordelen van lage temperaturen maar anderzijds niets zegt over het gebruik van de tajine en de slowcooker, toch twee instrumenten die bij uitstek geschikt zijn voor de toepassing ervan. Maar alles bij elkaar is het zeker een zeer waardevol boek. Leuk maar juist zijn uitspraken als; "Vertrouw de oventijden in recepten niet." en "Vertrouw niet op garingstijden in recepten ..."

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.