Doorgaan naar hoofdcontent

Kip braden

In ieder recept voor gebraden kip wordt de instructie gegeven om de krip te kruiden en in te smeren met boter of een ander braadvet. Nu kan je gebruik maken van römertopf of braadzak om geen vetten te moeten gebruiken maar eigenlijk heb je voor het gewone braden in de oven helemaal geen vetstof nodig. Zo'n braadkip heeft onder zijn vel voldoende vetvoorraad die vrij komt tijdens het braden en zorgt voor een krokant vel. Vooraf aanbraden op het vuur is dus ook totaal overbodig.
Ik gebruikte een braadkip van ruim 1,5 kg (Val Dieu) http://www.elevagesvaldieu.be/nl/onze-producten


Na de normale braadtijd op een rooster, heb ik 118 gram vet gewogen die van de kip in de braadschaal was gedrupt.
Bovendien heb ik de kip helemaal niet bedruipt met het vrijgekomen braadvet, wel halverwege de braadtijd omgedraaid.


Resultaat: Mals sappig kippenvlees met een krokant gebakken vel.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.