Doorgaan naar hoofdcontent

Venkel gestoofd, traybake van aardappelen en spitskool, koningsoesterzwam

 

Venkel gestoofd, traybake van aardappelen en spitskool, koningsoesterzwam


Ingrediënten:

Voor de gestoofde venkel:

venkelknollen
ui
wortel
olijfolie
zout en peper
korianderzaadjes
laurierblad
sake (of droge witte wijn)
tomatenpuree

 

Voor de traybake:

vastkokende aardappelen
spitskool
olijfolie
selderijzout
Italiaanse kruiden
paprikapoeder
champignons
kleine trostomaten
knoflook
rode peper

 

Voor de koningsoesterzwammen:

koningsoesterzwammen
zout en peper
olijfolie

 

Bereiding:

Venkel panklaar maken: indien nodig de buitenste delen verwijderen (wanneer ze niet mooi wit en gebarsten zijn), in vier snijden en groene stengengedeelten verwijderen.
Op het vuur zetten met wat water, laurierblad, zout en peper. Vijf minuten zachtjes laten koken onder deksel en dan uit het kookvocht halen. Kookvocht apart houden.
Koriander in de vijzel fijnmaken.
Ui en wortel in zeer fijne blokjes snijden (brunoise) en in hete olie aanfruiten, koriander even mee verhitten.
Tomatenpuree mee verhitten en dan bevochtigen met sake (of witte wijn) en wat kookvocht (niet te veel). Vijf minuten zachtjes laten sudderen.
Venkel toevoegen en nog eens 10 minuten zachtjes onder deksel stoven. Let er op dat je niet teveel vocht toevoegt aan deze bereiding moet smoren - stoven en niet koken.

Aardappelen panklaar maken en in partjes snijden.
Spitskool in fijne reepjes snijden
Knoflook en rode peper versnipperen.
Champignons in vier snijden.
Tomaten halveren.
Oven verwarmen op 200 graden.
Aardappelen in een ovenschaal doen en mengen met olijfolie, selderijzout, Italiaanse kruiden en paprikapoeder.
Plaats in de oven. Voeg na 15 minuten spitskool, knoflook, rode peper, champignons en tomaten toe. Verhoog de temperatuur tot 220 graden en schep regelmatig om. De totale oventijd is ongeveer 30 tot 35 minuten.

Koningsoesterzwammen over de lengte in plakken snijden van 3 mm, bestrooien met zout en peper en in hete olijfolie aan beide zijden mooi kleuren en garen.

Dien dit samengestelde gerecht op met een beetje geraspte Parmezaanse kaas.


Koningsoesterzwam


Koningsoesterzwam bakken op de teppanyaki


Venkel gestoofd, traybake van aardappelen en spitskool, koningsoesterzwam


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.