Doorgaan naar hoofdcontent

Broodbakmachine


BERCKHEYDE, Job Adriaensz
Zo'n tien jaar geleden kocht ik mijn eerste broodbakmachine en ging er heel enthousiast mee aan de slag. Anders dan de meest mensen die zo'n machine aanschaften, bleef ik dagelijks brood bakken en experimenteerde er op los. Het duurde een hele tijd voordat de nadelen van dit ding me begonnen te ergeren. De rare broodvorm en het gat onderin het brood veroorzaakt door de deeghaak. Soms was het bakresultaat ook niet fameus terwijl de receptuur toch klopte. Toch bleef ik het een geweldige uitvinding vinden, en nog steeds. Niet zozeer om er brood in te bakken, want dat doe ik nauwelijks meer. De broodbakmachine is echter wel de ideale deegmenger, kneder en rijskast voor mijn brood, broodjes en andere bakkerijrecepten. Het vormen en bakken van mijn bakrecepten doe ik al geruime tijd weer in de conventionele oven. Voor het op de juiste manier mengen, kneden en laten rijzen van niet al te grote hoeveelheden deeg is de broodmachine een fantastisch apparaat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.