Doorgaan naar hoofdcontent

Voedsel in getallen


Na zijn schitterende boek 'Ons Voedsel" heeft Frans M. de Jong nu ook een voedingsmiddelentabel uitgegeven: 'Ons voedsel in getallen' met als onderschrift "Alles over calorische waarden, vitamines en mineralen van ruim 1000 producten". Het is eigenlijk een bewerking in boekvorm van zijn bijzonder interessante website 'Voedingswaardetabel.nl'. In het boek heeft hij echter aan de voedingstabel twee kolommen toegevoegd, een rapportcijfer voor 'gevoel' en een rapportcijfer voor 'gezondheid'. Het is mij niet helemaal duidelijk hoe deze cijfers worden toegekend en wat de werkelijke waarde ervan is. Neemt niet weg dat het hier gaat om een zeer hanteerbare en waardevolle voedingsmiddelentabel die ruime informatie geeft over voedingsmiddelen en voedingsstoffen en de relativiteit van wat onder 'gezond' en 'ongezond' verstaan wordt mooi illustreert, bijvoorbeeld met de vergelijking tussen een "Broodje gezond" en een "Broodje kroket".
Natuurlijk zijn ook de "officiêle" Belgische en Nederlands
e voedingsmiddelentabellen zeer waardevol, maar in vergelijking met 'Ons Voedsel in getallen' zijn deze maar saai.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.