Doorgaan naar hoofdcontent

Chocoladepudding met advokaat en geroosterde amandelen






Chocoladepudding met advokaat en geroosterde amandelen
Ingrediënten voor 4 personen
0,5 liter melk
32 gram custardpoeder (puddingpoeder)
32 gram suiker of 20 gram tagatesse°
100 gram chocoladecallets van Callebaut of Jacques (fondantchocolade)°
4 eetlepels advokaat°
30 gram amandelschaafsel

Bereiding
Van de melk 0,8 dl afnemen om de custard in op te lossen.
De rest van de melk op een zacht vuur verwarmen tot het warm aanvoelt (boven de 40 graden)
Dan op een hoger vuur de melk aan de kook brengen.
Intussen de custard en de suiker oplossen in de overgehouden melk.
De oplossing door de kokende melk roeren met een garde.
De chocoalecallets toevoegen en op een zacht vuurtje al roerende tegen de kook aanhouden tot alle chocolade is opgelost.
In dessertschaaltjes doen en laten afkoelen.
Amandelschaafsel licht roosteren in een droge pan of onder de ovengrill.
Voor het opdienen een lepel advokaat op de chocoladepudding doen en bestrooien met het licht geroosterde amandelschaafsel.

Enkele toelichtingen:
·       Chocoladecallets ook wel chocoladedruppels genoemd heb je in pure, witte en melkchocolade. Voor desserts gebruik ik uiteraard de pure (fondant). Van Callebaut en Jacques vind ik de beste. Ze worden verkocht in een doosje met 4 zakjes van 100 gram.

·         Advokaat, een alcoholisch snoepje dat bij mij al lang in de vergeethoek was geraakt, tot ik in de supermarkt de advokaat van Filliers zag staan in zo’n ouderwetse weckpot (maar dan niet van het merk Weck). Filliers is bekend voor zijn kwaliteitsjenever en bij het zien van die advocaat, dacht ik meteen aan … dessertjes.







Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.