Doorgaan naar hoofdcontent

Marshallhulp voor Nederlandse kok?


Van Pepijn Vloemans, medewerker van het studiebureau van Groen Links , verscheen gisteren een artikel in de NRC met de titel “Geef Nederlandse kok Marshallhulp”. In dit artikel doet hij zijn beklag over het feit dat men naar zijn mening in Nederland niet tegen een redelijke prijs in een restaurant goed kan eten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië. Hij grijpt hiervoor terug op de oude bekende kritiek van Johannes Van Dam dat de Nederlandse eetcultuur is gevormd door de eertijdse huishoudscholen en de bedenkelijke reputatie die het altijd heeft gehad in het buitenland.
Alhoewel de Nederlandse gastronomie de laatste decennia een gigantische inhaalbeweging heeft gemaakt, kan men toch niet anders dan Pepijn Vloemans tenminste gedeeltelijk gelijk te geven. Die inhaalbeweging heeft zich immers vooral in de topgastronomie voorgedaan en de volgers van de middenklassenrestaurants hebben zich beperkt tot het kopiëren van de liflafjes met het doel hoog culinair te ogen en de prijzen overeenkomstig aan te passen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.