Van Pepijn Vloemans, medewerker van het studiebureau van Groen Links , verscheen gisteren een artikel in de NRC met de titel “Geef Nederlandse kok Marshallhulp”. In dit artikel doet hij zijn beklag over het feit dat men naar zijn mening in Nederland niet tegen een redelijke prijs in een restaurant goed kan eten. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje of Italië. Hij grijpt hiervoor terug op de oude bekende kritiek van Johannes Van Dam dat de Nederlandse eetcultuur is gevormd door de eertijdse huishoudscholen en de bedenkelijke reputatie die het altijd heeft gehad in het buitenland.
Alhoewel de Nederlandse gastronomie de laatste decennia een gigantische inhaalbeweging heeft gemaakt, kan men toch niet anders dan Pepijn Vloemans tenminste gedeeltelijk gelijk te geven. Die inhaalbeweging heeft zich immers vooral in de topgastronomie voorgedaan en de volgers van de middenklassenrestaurants hebben zich beperkt tot het kopiëren van de liflafjes met het doel hoog culinair te ogen en de prijzen overeenkomstig aan te passen.
Reacties