Doorgaan naar hoofdcontent

Tajine van kippenbout met sinaasappel, kweepeer en zilveruitjes

Tajine van kippenbout met sinaasappel, kweepeer en zilveruitjes

 

Ingrediënten

Kippenbouten
zout en peper
een bodempje zonnebloemolie
zilveruitjes
Sinaasappel (ik gebruik zelf gedroogde sinaasappelplakjes)
kweeperenjam of beter nog dulce de membrillo
kippenbouillon (weinig, slechts nodig om af te blussen)
peterselie

 

Bereiding

Begin met de zilveruitjes te pellen. Het gemakkelijkste gaat dat door de zilveruitjes in een kleine pan of schaal te doen en er gekookt water over te gieten. Laat een minuutje staan en dan haal je er de droge pel en het gladde ondervelletje gemakkelijk af.
Kippenbouten over het gewricht doormidden snijden en goed kruiden.
Aan alle zijden kleuren in de hete olie. Voeg de zilveruitjes toe en laat even mee kleuren.
Blus af met wat kippenbouillon en laat onder deksel op een laag vuur 10 minuten sudderen.
Als je gedroogde sinaasappelplakjes gebruikt die nu boven op de kip leggen en weer onder deksel 5 minuten zachtjes laten sudderen.
Haal de kippenbouten (en sinaasappelplakjes) uit de pan, leg op een bord en zet even opzij.
Doe enkele stukjes membrillo in de saus met zilveruitjes (stoofvocht), zet het vuur iets hoger en roer de mebrillo los. De saus gaat daardoor licht binden.
Doe de kip en sinaasappel (als je verse sinaasappel gebruikt, wordt die nu pas voor het eerst gebruikt) in de pan.
Laat nog eens 5 minuten zacht sudderen.
Breng op smaak en werk af met gehakte peterselie.

Ingrediënten voor Tajine van kippenbout met sinaasappel, kweepeer en zilveruitjes

Bereiding van Tajine van kippenbout met sinaasappel, kweepeer en zilveruitjes




Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.