Doorgaan naar hoofdcontent

Eten in Laos (3)


In Luang Prabang zijn voldoende goede restaurants in goed verzorgde stijlvol gerestaureerde gebouwen in Frans koloniale stijl. In al onze vorige reizen in dit deel van de wereld hebben we die kwaliteit van keuken en restaurantinrichting nog niet tegengekomen. Waarschijnlijk hebben de Fransen bij het Unesco-project om de stad op de lijst van het Werelderfgoed te plaatsen behoorlijk hun invloed doen gelden. Prima!
Doch, een aziatische restaurantkaart goed interpreteren is geen sinekure. Ten eerste zijn er de wel erg gebrekkige vertalingen in het Engels en ten tweede, geven de namen van de gerechten niet erg veel informatie over wat je nu precies gaat krijgen. Het blijft dus altijd wel een beetje een gok. Maar dan, heb je lekker gegeten, maar probeer er dan maar eens achter te komen wat nu die groenten in die soep waren of welke kruiden en specerijen in die verrukkelijke kipcasserole zaten, hoe die heerlijke groentenbeignets zo stevig gemaakt konden worden.

Aziaten kunnen toveren bij het koken. Wellicht heb je op TV al gezien hoe Chinese topkoks zonder enig ander hulpmiddel dan hun handen op een ongelofelijk handige manier van een deeg flinterdunne mie draaien en rekken. Zo ook is de laotiaanse cr?pe, behalve erg lekker ook een spectaculaire vertoning die ik niet na zou kunnen doen,

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.