Doorgaan naar hoofdcontent

Lasagne Bolognese met aubergine en courgette


 

Lasagne Bolognese met aubergine en courgette

Ingrediënten

Lasagne (no pre cooking)
ui
wortel
selder
rode paprika
knoflook
aubergine
courgette
olijfolie
gehakt half om half of Rul gehackt van de Vegetarische slager
witte wijn
tomatenpuree
zout, peper
tijm, laurier
rozemarijn
oregano
bouillon
bindmiddel
geraspte kaas
bechamelsaus

Bereiding

Aubergine in niet te dikke plakken over de lengte snijden en de plakken aan beide zijden bestrooien met grof zout. Leg ze op een dubbele laag absorberend keukenpapier. Laat een kwartiertje rusten.
Ui, wortel, selder en rode paprika niet te fijn hakken (kan in de keukenmachine).
In een pan (groot genoeg en het liefst met zware bodem) olijfolie verhitten en hierin het gehakt samen met de gehakte groenten aanbraden.
tomatenpuree en kruiden toevoegen en nog even goed door verhitten.
Witte wijn toevoegen en even zachtjes laten pruttelen voor je de bouillon toevoegt (net genoeg bouillon om de gewenste consistentie te krijgen.
Intussen de courgettes in niet te dikke plakken over de lengte snijden.
De aubergines droogdeppen (je kunt eventueel de plakken nog even afspoelen onder koud water om het overtollige zout te verwijderen).
Grill op het vuur goed verhitten.
Plakken courgette en aubergine met olie bestrijken en kort grillen.
Gepaste ovenschaal invetten en laagjes vormen:
Lasagnesaus - lasagnebladen - gegrilde aubergine/ courgette - saus - geraspte kaas - lasagne … afdekken met een laagje bechamelsaus en wat geraspte kaas.
In een voorverwarmde oven op 180 - 200 graden zetten gedurende ongeveer 30 minuten.

Notities

Ik geef geen hoeveelheden of verhoudingen van ingrediënten omdat ik dat graag overlaat aan de voorkeuren en het inzicht van de kok. Bovendien heeft het vermelden van hoeveelheden pas zin als je voor een welbepaald aantal porties gaat koken. Een recept met hoeveelheden voor vier personen kun je niet zomaar omzetten tot twee of 6 porties of tien porties.

Voedingswaarde 

Hoeveelheid per (grote) portie met vlees:
calorieën: 827
Totaal vet: 55,6 g
Verzadigd vet: 17,7 g
Totaal koolhydraat: 32,6 g
Voedingsvezels: 7,8 g
Eiwit: 44,5 g  

Hoeveelheid per (grote) portie vegetarisch:
Calorieën 666
Totaal vet: 38,8 g
Verzadigd vet: 12, 7 g
Totaal koolhydraat: 33,9 g
Voedingsvezels: 12,1 g
Eiwit: 38,4 g






Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.