Lasagne Bolognese met aubergine en courgette
Ingrediënten
Lasagne (no pre cooking)
ui
wortel
selder
rode paprika
knoflook
aubergine
courgette
olijfolie
gehakt half om half of Rul gehackt van de Vegetarische slager
witte wijn
tomatenpuree
zout, peper
tijm, laurier
rozemarijn
oregano
bouillon
bindmiddel
geraspte kaas
bechamelsaus
ui
wortel
selder
rode paprika
knoflook
aubergine
courgette
olijfolie
gehakt half om half of Rul gehackt van de Vegetarische slager
witte wijn
tomatenpuree
zout, peper
tijm, laurier
rozemarijn
oregano
bouillon
bindmiddel
geraspte kaas
bechamelsaus
Bereiding
Aubergine in niet te dikke plakken over de lengte snijden en de plakken aan beide zijden bestrooien met grof zout. Leg ze op een dubbele laag absorberend keukenpapier. Laat een kwartiertje rusten.
Ui, wortel, selder en rode paprika niet te fijn hakken (kan in de keukenmachine).
In een pan (groot genoeg en het liefst met zware bodem) olijfolie verhitten en hierin het gehakt samen met de gehakte groenten aanbraden.
tomatenpuree en kruiden toevoegen en nog even goed door verhitten.
Witte wijn toevoegen en even zachtjes laten pruttelen voor je de bouillon toevoegt (net genoeg bouillon om de gewenste consistentie te krijgen.
Intussen de courgettes in niet te dikke plakken over de lengte snijden.
De aubergines droogdeppen (je kunt eventueel de plakken nog even afspoelen onder koud water om het overtollige zout te verwijderen).
Grill op het vuur goed verhitten.
Plakken courgette en aubergine met olie bestrijken en kort grillen.
Gepaste ovenschaal invetten en laagjes vormen:
Lasagnesaus - lasagnebladen - gegrilde aubergine/ courgette - saus - geraspte kaas - lasagne … afdekken met een laagje bechamelsaus en wat geraspte kaas.
In een voorverwarmde oven op 180 - 200 graden zetten gedurende ongeveer 30 minuten.
Ui, wortel, selder en rode paprika niet te fijn hakken (kan in de keukenmachine).
In een pan (groot genoeg en het liefst met zware bodem) olijfolie verhitten en hierin het gehakt samen met de gehakte groenten aanbraden.
tomatenpuree en kruiden toevoegen en nog even goed door verhitten.
Witte wijn toevoegen en even zachtjes laten pruttelen voor je de bouillon toevoegt (net genoeg bouillon om de gewenste consistentie te krijgen.
Intussen de courgettes in niet te dikke plakken over de lengte snijden.
De aubergines droogdeppen (je kunt eventueel de plakken nog even afspoelen onder koud water om het overtollige zout te verwijderen).
Grill op het vuur goed verhitten.
Plakken courgette en aubergine met olie bestrijken en kort grillen.
Gepaste ovenschaal invetten en laagjes vormen:
Lasagnesaus - lasagnebladen - gegrilde aubergine/ courgette - saus - geraspte kaas - lasagne … afdekken met een laagje bechamelsaus en wat geraspte kaas.
In een voorverwarmde oven op 180 - 200 graden zetten gedurende ongeveer 30 minuten.
Notities
Ik geef geen hoeveelheden of verhoudingen van ingrediënten omdat ik dat graag overlaat aan de voorkeuren en het inzicht van de kok. Bovendien heeft het vermelden van hoeveelheden pas zin als je voor een welbepaald aantal porties gaat koken. Een recept met hoeveelheden voor vier personen kun je niet zomaar omzetten tot twee of 6 porties of tien porties.
Voedingswaarde
Hoeveelheid per (grote) portie met vlees:calorieën: 827
Totaal vet: 55,6 g
Verzadigd vet: 17,7 g
Totaal koolhydraat: 32,6 g
Voedingsvezels: 7,8 g
Eiwit: 44,5 g
Hoeveelheid per (grote) portie vegetarisch:
Calorieën 666
Totaal vet: 38,8 g
Verzadigd vet: 12, 7 g
Totaal koolhydraat: 33,9 g
Voedingsvezels: 12,1 g
Reacties