Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Eendenborstfilet Smaakvolle herfst

  Eendenborst bereid in de airfryer Puree van aardappelen, knolselder, pompoen en kruidenkaas Appel gevuld met veenbessencompote uit de airfryer Rode wijnsaus met veenbessen en kweepeer

Puree van aardappelen, knolselder, pompoen en kruidenkaas

  Ingrediënten: 150 g kruimige aardappelen  250 g Knolselderij  250 g Pompoen  Deze gewichten zijn van dan nog niet schoongemaakte groenten  150 g Boursin cuisine of een andere verse kruidenkaas  25 g boter  4 eetlepels panko  Zout en peper Bereiding: Aardappelen en groenten in gelijkmatige stukken snijden. 20 à 25 min. in licht gezouten water koken tot gaar. In een vergiet laten uitlekken.  Aardappelen en groenten met een aardappelstamper of in een keukenmachine met roerarm niet te fijn maken en mengen met de verse kruidenkaas. Knolselderij en pompoen houden na het koken en afgieten nog voldoende vocht vast zodat het niet nodig is om extra vocht zoals melk toe te voegen bij het pureren. Op smaak brengen. Doe deze mengeling in een licht beboterde ovenschaal. Verdeel er wat kleine klontjes boter en paneermeel (panko) over. Plaats 30 min. in de oven op 160 graden

Veenbessencompte

  Ingrediënten Veenbessen witte wijn suiker Bereiding Veenbessen goed wassen. opzetten met een bodempje witte wijn en suiker naar smaak. Let er op dat veenbessen een licht bittere zure smaak hebben en je wel wat suiker nodig hebt om die smaak wat te neutraliseren. Te veel suiker doet de veenbessensmaak te kort. Voeg tijdens het bereiden beetje bij beetje suiker toe en proef telkens tot je vindt dat de juiste smaak bereikt is. Laat op een niet te hoog vuur de veenbessen uiteenvallen en zachtjes koken terwijl je af en toe omroert met een spatel. Dit duurt niet langer dan 10 minuten. Je kunt veenbessencompote warm gebruiken bijvoorbeeld in een gevulde appel bij een wintergerecht, stoverij of stamppot en koud als smaakmaker bij bijvoorbeeld een paté.

Dulce de membrillo

  Soms worden recepten zo beschreven dat ik denk: 'daar begin ik maar niet aan'. Dan lijkt het me te ingewikkeld of te bewerkelijk of worden er zoveel verschillende ingrediënten gebruikt dat het me teveel inkoop vereist van producten die ik erg weinig gebruik. Regelmatig worden me in de herfst kweeperen aangeboden en dan maak ik er maar een jam van of een compote. Zoekend naar recepten met kweepeerom om er wat anders mee te doen kwam ik Membrillo tegen. Ik zag hiervoor verschillende recepten en ik dacht inderdaad: 'daar begin ik niet aan'.  Dan komt het moment van 'ik ga het toch maar eens proberen'. Dan blijkt dat het maken van deze Spaanse specialiteit dat als zoeternij en klassiek bij de geitenkaas Manchego gegeten wordt, veel eenvoudiger is dan je altijd hebt gedacht. Toegegeven het vraagt tijd en je moet er bij blijven maar moeilijk is het niet. En, het is de moeite waard, zeker bij een kaastafel. Je krijgt een aantal kweeperen. Je wast ze goed en verwijder...

Rode wijnsaus met veenbessen en kweepeer

Ingrediënten versnipperde ui boter rode wijn laurier Runderbouillon veenbessencompote membrillo gedroogde sinaasappel bruine roux (merk Maïzena) Bereiding Ui aanfruiten Blussen met rode wijn Voor de helft laten inkoken. Laurier en bouillon toevoegen Zachtjes koken Licht binden met roux Veenbessencompote en membrillo toevoegen. Twee minuten zachtjes sudderen met 2 schijjes gedroogde sinaasappel Laurier en sinaasappel verwijderen. Op smaak brengen.  

Appel gevuld met veenbessencompote uit de airfryer

  Ingrediënten Kleine zoete appels veenbessencompote boter Bereiding Kleine ovenpotjes (darioles) licht inboteren. Met een appelboor het klokhuis uit de appels verwijderen. Zet de appels in de ovenvormpjes Doe in de holte een lepel veenbessencompote. Leg een klein klontje boter op iedere appel. Plaats 20 minuten in de airfryer op 160 graden.

Eendenborstfilet bereid in de airfryer

  Ingrediënten Eendenborst zout en peper Bereiding Eendenborstfilet aan de vetzijde  enkele malen diagonaal insnijden tot net boven het vlees. Met de vetzijde naar boven in de airfryer leggen. 10minuten op 240 graden. Aan beide zijden kruiden. Met de vetzijde naar onder in de airfryer 10 minuten op 190 graden, daarna  10 à 15 minuten op 160 graden. Het vlees uit de airfryer halen en in ruim aluminiumfolie wikkelen. 5 minuten laten rusten. Schuin in plakjes snijden.