Doorgaan naar hoofdcontent

Tartaar van gerookte biet

 

Tartaar van gerookte biet
Ingrediënten

Rode biet (voor dit recept gebruikte ik winterbiet)

sjalot

balsamicoazijn

zout en peper

walnoten

enkele druppels olijfolie

groene peperbolletjes (in glas of blik)

kappertjes

peterselie

mayonaise

bosuitje


Bereiding

De rode biet goed schoonmaken en met schil 20 minuten stomen (hoge druk). Ik deed dat in de Crockpot Express. Heb je niet zo'n apparaat om onder hoge druk te stomen, reken dan 30 minuten. De bieten mogen niet meer dan half gaar zijn.

Even laten afkoelen en de schil er af halen.

In dikke plakken snijden en 20 minuten roken in een rookpan met houtmot (appel houtmot is hiervoor heel geschikt maar een andere kan ook).

Walnoten licht roosteren in een pan met enkele druppels olie.

Als de biet is afgekoeld, grof raspen, in een zeef doen en met een lepel wat aandrukken om wat overtollig sap te verwijderen (veel is dat niet maar het maakt de tartaar wel iets vaster).

Sjalot versnipperen, walnoten grof hakken, peterselie fijnhakken, groene peperbolletjes ook iets hakken.

De geraspte biet mengen met alle ingrediënten (behalve bosui) en afgedekt in de koelkast plaatsen voor een dertigtal minuten (mag ook langere tijd).

Vorm een ronde plak, het gemakkelijkste gaat dat met een ringvorm op ieder bordje en werk af met wat achtergehouden walnoten en ringetjes bosui.

Tartaar van gerookte biet

Ingrediënten voor Tartaar van gerookte biet

Stomen, roken, bereiden en afwerken van Tartaar van gerookte rode biet






Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.