Doorgaan naar hoofdcontent

Dulce de membrillo

 

Dulce de membrillo

Soms worden recepten zo beschreven dat ik denk: 'daar begin ik maar niet aan'. Dan lijkt het me te ingewikkeld of te bewerkelijk of worden er zoveel verschillende ingrediënten gebruikt dat het me teveel inkoop vereist van producten die ik erg weinig gebruik.
Regelmatig worden me in de herfst kweeperen aangeboden en dan maak ik er maar een jam van of een compote. Zoekend naar recepten met kweepeerom om er wat anders mee te doen kwam ik Membrillo tegen. Ik zag hiervoor verschillende recepten en ik dacht inderdaad: 'daar begin ik niet aan'. 
Dan komt het moment van 'ik ga het toch maar eens proberen'. Dan blijkt dat het maken van deze Spaanse specialiteit dat als zoeternij en klassiek bij de geitenkaas Manchego gegeten wordt, veel eenvoudiger is dan je altijd hebt gedacht. Toegegeven het vraagt tijd en je moet er bij blijven maar moeilijk is het niet. En, het is de moeite waard, zeker bij een kaastafel.

Je krijgt een aantal kweeperen. Je wast ze goed en verwijdert met een mesje de bruine vlekjes van de schil, het kroontje en het steeltje. Je schilt de vruchten niet, je wast ze wel goed . Dan snijd je ze dwars doormidden (dus niet over de lengte) en verwijder je de pitjes. Snijd in enkele stukken, naargelang de grootte bijvoorbeeld iedere helft in twee of drie stukken.
Doe ze in een pan met citroensap (ongeveer 1 citroen per 4 à 5 kweeperen) en doe er zoveel water op dat alles net onder staat.
Kook ongeveer 30 minuten. Voel met een vork of ze gaar genoeg zijn om te pureren.
Doe in een vergiet en laat even uitlekken.
Weeg de grare uitgelekte vruchten en pureer met een staafmixer of in een keukenmachine. Doe in een pan met dikke bodem en voeg suiker toe. In sommige recepten wordt evenveel gram suiker gebruikt als het gewicht van de uitgelekte gare kweeperen. Ik had 900 gram kweepeer (gaar een uitgelekt) en gebruikte 750 gram suiker.
Zet op een zacht vuur laat sudderen terwijl je heel regelmatig roert en vooral oover de bodem roert. Naarmate de moes dikker wordt gaat dit 'ploffen' (grote luchtbellen die exploderen :)). Dan is het moment om te blijven roeren en de hiitebron goed af te stemmen op enerzijds niet teveel ploffers te krijgen en anderzijds om nu de eindfase goed te bewerken zodat je een stevige massa krijgt die tijdens het roeren van de bodem los komt. Naargelang de hoeveelheid die je maakt kan dit laatste deel van de bereiding wel als hard werken beschouwd worden (stevige moes blijven omroeren) en kan wel een half uur tot 45 minuten duren.
Stort de massa in een ovenschaal met bakpapier of boterhampapier, schud even aan zodat het gelijkmatig verdeeld is en laat afkoelen.
Eenmaal afgekoeld kun je de membrillo in reepjes of blokjes snijden.
Je kunt de mebrillo enkele weken bewaren in een luchtdicht afgesloten doos op een wat koele en donkere plaats.


Dulce de membrillo, bereiding

Dulce de membrillo, vaste konfijt van kweeperen



Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.