Doorgaan naar hoofdcontent

Ayurvedische voeding


Ik ben geen fan van new age en sinds de macrobiotiek in de jaren 70-80 van de vorige eeuw betweterig en onwetenschappelijk de natuurvoedingsbeweging infiltreerde, ben ik huiverig voor “gezondheidskenners en voedingsdeskundigen” die de waarheid in pacht denken te hebben. In de macrobiotische voedingsleer zaten best goede elementen en eerlijk is eerlijk, het heeft ook voor culinaire vernieuwing gezorgd. Maar van zodra het pedante gezwets begon haakte ik af. Toch heeft het mij er niet van weerhouden om me goed op de hoogte te stellen van die voedingsleer, recepten en gerechten uit de macrobiotiek. En gezien de voedingskundige en culinaire verruiming die het met zich meebracht, heb ik daar geen spijt van. Wanneer ik nu lees, luister en/ of kijk naar publicaties of uitzendingen over de ayurvedische voeding, dan is een déjà vu onvermijdelijk. En ook nu weer zal ik me op de hoogte stellen, me niet erin verdiepen, want de ergernis over precies dezelfde onhebbelijkheden als bij de macrobiotiek slaat al snel toe. Toch wil ik ervan leren, want even onvermijdelijk zullen ook in deze ayurvedische benadering elementen zitten die de moeite waard blijken te zijn, al was het alleen maar een mogelijkheid om op een toegankelijke manier kennis te maken met een deel van de Indische eetcultuur.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.