Doorgaan naar hoofdcontent

Eenvoudige gastronomie?


Spermalie uit Brugge is een gerenommeerde hotelschool. Eerder maakte deze school het goede en schitterend uitgegeven boek “Gasten ontvangen” met als ondertitel “ Aan tafel bij Spermalie”. Blijkbaar is dat zo goed bevallen dat men hier vervolg aan heeft gegeven door de uitgave van twee nieuwe boeken met als hoofdtitel “Eenvoudige Gastronomie met Hotelschool Spermalie”, als bijtitel heeft deel Deel 1 “Basistechnieken”en Deel 2 “Koude Kunstjes”.

Ook deze boeken zijn weer juweeltjes, uitgegeven door Stichting Kunstboek. De praktijkleraars van deze hotelschool zijn echte vakmensen met passie. Zij hebben werkelijk alles uit de kast gehaald om dat via deze boeken t bewijzen. En dan bedoel ik niet enkel hun vakmanschap als kok maar vooral ook als leraar; de recepten zijn goed en duidelijk stap voor stap geschreven. De bijhorende foto’s zijn functioneel en duidelijk en vormen een geheel met de recepten. Maar juist die foto’s maken al meteen duidelijk dat het hier niet om koude kunstjes gaat. De recepten zijn gesofisticeerd en men moet tijd en zin hebben, maar vooral geïnteresseerd en gepassioneerd zijn om deze uit te proberen. Voor wie koken een echte hobby is waar die zich volledig in kan uitleven, kan je geen betere boeken hebben dan deze twee schitterende uitgaven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.