Doorgaan naar hoofdcontent

Bindsla


Gelukkig is het steeds makkelijker verkrijgbaar, mijn favoriete sla, de romeinse – of bindsla. Een smaakvolle slasoort die zowel als blad als versneden in reepjes makkelijk te verwerken is en niet zo kwetsbaar als de kropsla. Neen, deze sla kan je na het wassen gemakkelijk stevig droog uitslaan in een theedoek zonder dat de bladen gekneusd zijn. Toch is het blad van de bindsla verrassend zacht en de smaak is vol. Anders dan bijvoorbeeld ijsbergsla die werkelijk naar niets smaakt en enkel dienst kan doen als krokant water. Ook anders als andijvie met zijn stugge vezelachtige blad heeft ze toch de stevigheid ervan zonder de bittere smaak. Nu vind ik andijvie niet verkeerd, zeker niet in de stamppot.

Ook voor warme bereidingen is de bindsla een zeer geschikte groente. In de klassieke Franse keuken kennen we de gesmoorde kropsla, maar die komt in de hedendaagse keuken niet meer voor en andijvie à la crème is ook niet meer zo geliefd, bereidingen met roomsaus komen in onze eetcultuur van de laatste decennia als te machtig en papperig over. De bindsla leent zich wel uitstekend als gesmoorde groente en is als warme groentebereiding een welkome afwisseling op de meeste vaste groenten.

Zie hier een recept voor gesmoorde bindsla:

Gestoofde sla
Ingrediënten (voor 4 personen)
1 ui
1 takje selderij
200 gram wortel
4 eetlepels olijfolie
4 kleine kropjes sla (little gem)
0,5 kopje bouillon
zout en peper

Bereiding
Ui versnipperen.
Selderij en wortel schoonmaken, wassen en in hele fijne dobbelsteentjes snijden (brunoise)
De kropjes sla wassen en enkele minuten blancheren in licht gezouten kokend water.
De kropjes sla direct na het blancheren afkoelen in ijskoud water.
Ui, wortel en selderij kort in de hete olie aanfruiten.
De kropjes sla goed uitknijpen en bij de andere groenten voegen.
Bouillon toevoegen en tot het kookpunt laten komen.
Onder deksel 10 tot 15 minuten laten stoven.
Op smaak brengen met zout en peper.

Reacties

Anoniem zei…
te ingewikkeld, teveel ingredienten
Anoniem zei…
juist makkelijk en simpel. als je simpeler wilt moet je een stoommaaltijd van de appie nemen vrees ik :)

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.