Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Tweede seizoen Chef's Table

Andermans brood

De foto van dit brood heb ik gemaakt tijdens onze reis door Zuid Afrika. Meer bepaald in Lesotho. Tijdens ons bezoek in een grensdrpje werd dit brood gemaakt. Een muisklik op de foto brengt je naar een verzameling afbeeldingen van allerlei broodsoorten wereldwijd. De uitbreiding van deze verzameling zal voorlopig niet stoppen.

Markthal Rotterdam

Foto's eigen brood

Broodbakmachine

Broodbakmachine Intussen ben ik aan mijn vijfde of zesde broodbakmachine toe, ik ben de tel kwijt. Toegegeven, ik ben te veel gadget minded en daarom was ik één van de eersten die zo’n apparaat aanschafte. Ondanks vele teleurstellingen ben ik in tegenstelling tot vele anderen het idee van zo’n machine trouw gebleven. Het moest lukken om zonder al te veel tijdverlies een goed brood te maken voor dagelijks gebruik. Het ging mij er nooit om zo af en toe eens uit hobbyisme op een vrij moment een eigen gebakken brood te produceren, neen een dagelijks vers gebakken maar degelijk brood. Het is trouwens bekend dat de meesten die ooit zo’n apparaat hebben aangeschaft het na een periode ergens wegzetten om het (bijna) nooit meer te gebruiken. Ik niet. Ik woon nu 36 jaar in Nederland en het lukt mij niet om hier goed brood of pistolets of koffiekoeken te kopen. Ik zal niet beweren dat het niet te koop is, maar ik kan het mij niet permitteren daar grote omwegen of veel tijd in te steken, dus verte...

Eigen brood

Eigen brood op Pinterest

Kip braden

In ieder recept voor gebraden kip wordt de instructie gegeven om de krip te kruiden en in te smeren met boter of een ander braadvet. Nu kan je gebruik maken van römertopf of braadzak om geen vetten te moeten gebruiken maar eigenlijk heb je voor het gewone braden in de oven helemaal geen vetstof nodig. Zo'n braadkip heeft onder zijn vel voldoende vetvoorraad die vrij komt tijdens het braden en zorgt voor een krokant vel. Vooraf aanbraden op het vuur is dus ook totaal overbodig. Ik gebruikte een braadkip van ruim 1,5 kg (Val Dieu) http://www.elevagesvaldieu.be/nl/onze-producten Na de normale braadtijd op een rooster, heb ik 118 gram vet gewogen die van de kip in de braadschaal was gedrupt. Bovendien heb ik de kip helemaal niet bedruipt met het vrijgekomen braadvet, wel halverwege de braadtijd omgedraaid. Resultaat: Mals sappig kippenvlees met een krokant gebakken vel.