Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Stoofpeertjes

Mijn allerbeste stoofpeertjes. In combinatie met zuurkool of witlof of spruitjes is deze in rode wijn met specerijen gepocheerde Gieser Wildeman een bijzonder deelgerecht.

Spitskool in tajine

Spitskool in tajine Ingrediënten (voor 4 personen) 1 spitskool 75 gram room zout, peper, nootmuskaat 1 eetlepel bindmiddel Bereiding Room in de tajine verwarmen. Buitenste bladeren van de spitskool verwijderen. De groente wassen, in de lengte in vier snijden. Harde kern eruit snijden en de bladeren in zeer fijne reepjes snijden. Bij de room in de tajine doen, zout, peper en nootmuskaat toevoegen en alles goed mengen. Onder deksel 15 minuten laten smoren. Indien nodig bindmiddel toevoegen en nog een minuutje laten sudderen. Op smaak brengen.

saffraan

Rechts, saffraan zoals we die hier kopen, links saffraan zoals gekocht bij botanische tuin op Bali. Zie ook: http://passie.horeca.nl/content/17157/Saffraan.html http://nl.wikipedia.org/wiki/Saffraan

nootmuskaat

Links nootmuskaat zoals we die hier kopen, rechts nootmuskaat in de dop zoals gekocht bij een botanische tuin op Bali. zie ook: http://passie.horeca.nl/content/17163/Nootmuskaat.html http://nl.wikipedia.org/wiki/Nootmuskaat

Tilapiafilet gestoomd op groenten met sake-botersaus

Tilapiafilet gestoomd op groenten met sake-botersaus Snelrecept – microrecept: Groenten (prei, wortel, broccoli en aardappel) stomen è tilapiafilets kruiden en besprenkelen met limoensap , laatste fase mee laten stomen met de groenten. Lichte saus maken van versnipperde ui, sake, geconcentreerde visbouillon, boter en peterselie. Ingrediënten (voor 2 personen) 2 tilapiafilets 1 prei 200 gram wortel 150 gram broccoliroosjes 4 kleine vastkokende aardappels ¼ ui ½ wijnglas sake 2 theelepels geconcentreerde visbouillon (van blokje of bijvoorbeeld visfond van het merk ‘Oscar’) 70 gram boter Enkele takjes peterselie 1 limoen Zout en peper Bereiding Groenten schoonmaken en wassen. Aardappelen schillen, wassen en in partjes snijden. Prei en wortel in gelijkmatige balkjes snijden. De groenten en aardappelen in een stoommand schikken en 15 minutenonder deksel l...

Eten in Zuidoost Azië

Aziaten en hun culinaire cultuur. De aanleiding van dit verhaaltje is een nieuwe frustratie tijdens mijn laatste reis in een aziatisch land, in dit geval Indonesië, meer bepaald Bali. Maar laat dat laatste je niet op een verkeerd been zetten, het was een zoveelste frustratie in een rij van meerdere ervaringen in dat continent. Wat mij betreft is de algemene tendens duidelijk: in heel Zuidoost Azië besteedt men veel aandacht aan het bereiden van gerechten en maaltijden, zij houden van lekker eten en weten er ook raad mee. Maar tegelijkertijd moet al die aandacht en werktijd die hieraan geschonken werd dubbel en dik in tijd terug verdiend worden want binnen tien à vijftien minuten moet de hele maaltijd al weer verorberd zijn. Als je uit een Europese cultuur komt waar uit gaan eten als een belangrijke vorm van sociaal en contact en culturele ontspanning beschouwd wordt, is zo'n avondje uit eten in Zuidoost Azië niet bepaald een leuke ervaring. Niet zeuren, eten en wegwezen, daar komt ...

Supermarkt

Mijn Colruyt is nu zo’n half jaar geleden verbouwd. Ik had er grote verwachtingen van: een Colruyt met zijn prachtige assortiment in een moderne vormgeving. Weg met de onvindbaarheid van je favoriete producten, weg met de omgekeerde lege kratten en ladders waar je moest opklimmen om het gewenste product te bekomen. Helaas en tegelijkertijd oké dat toch nog veel bij het oude is gebleven. Jammer genoeg is dat mooie assortiment niet bij het oude gebleven. Tevergeefs ging ik op zoek naar mijn oude vertrouwde ‘ Blanquette de Limoux ’, mijn eigenste huismerk schuimwijn, waarmee ik zo mooi kon uitpakken tegen de snobistische Champagneliefhebbers en de contemporaine drinkers van Cava en Prosecco. Inderdaad mijn geliefde ‘Blanquette’ heeft plaats moeten maken voor, jawel, Cava en Prosecco. Duizendmaal zonde, een traditionele Franse wijn moest het afleggen tegen een ‘moderne wereldwijn’. Met die moderne wereldwijnen is overigens niets mis, wel erg jammer dat het met die traditionele hoogwaard...