Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Kleine Duvel

Mooi, Duvel 18 cl.

Bosto Rijsttaart

Ingredienten 250 gram Bosto dessertrijst 1,5 liter halfvolle melk Greepje saffraandraadjes 0,5 stokje vanille 200 gram suiker 70 gram boter 3 eieren Bereiding Melk aan de kook brengen met saffraan en vanille. Rijst toevoegen en 45 minuten zachtjes laten koken. Regelmatig omroeren. Van het vuur weg de boter er door roeren. Laten afkoelen. Eieren splitsen. Eiwitten stijf kloppen. Over verwarmen op 180 graden. Eidooiers en opgeklopte eiwitten door de rijstpudding mengen. Springvorm invetten en eventueel de bodem bedekken met bakpapier. 45 minuten bakken bij 180 graden. Afkoelen alvorens aan te snijden.

Nieuwe worteltjes

Nieuwe worteltjes gegaard in tajine met sinaasappelsap, klontje boter, schepje rietsuiker, zout en peper.

Brood

Geleerd van een collega, eerst gestoomd, daarna gebakken.

Heilbotfilet met venkel en belugalinzen

Hoofdgerechten vis Porties: 2 Totale bereidingstijd: 30 minuten Ingrediënten 300 gram heilbotfilet 1 venkelknol 150 gram champignons 1 kleine rode peper 2 teentjes knoflook 175 gram belugalinzen 2 theelepels visbouillonpoeder 2 dl witte wijn 1,5 dl room 2 eetlepels bindmiddel (allesbinder) 50 gram boter Bereiding Linzen wassen, opzetten met koud water en aan de kook brengen. 10 minuten zachtjes laten koken. Buitenste taaie rokken van de venkelknol verwijderen. Het hart van de venkelknol in kleine blokjes snijden. Rode peper wassen, in de lengte doormidden snijden en de zaadlijsten verwijderen. De rode peper in uiterst kleine blokjes snijden. Knoflookteentjes fijn versnipperen. Boter verhitten en venkel, knoflook, peper en champignons hierin aanstoven. Witte wijn toevoegen en zachtjes aan de kook brengen. De heilbotfilets op hierboven op leggen en zachtjes gaarstoven. Linzen laten uitlekken. De gare heilbotfilets uit de pan nemen en even warm h...

Mezelf enkele nieuwe keukenmaterialen cadeau gedaan

Op een studiedag met de vegetarische topkok Philippe Van den Bulck leerde ik de rookpan van Demeyere kennen en ik wist meteen: die wil ik ook. Intussen al enkele experimentjes mee gedaan en messtal met goed en smakelijk resultaat, soms wat minder  :-( Blij dat ik het heb aangeschaft. Ik had reeds twee mooie aardewerken tajines maar in de kookwinkel van Maastricht kwam ik toch tot de onweerstaanbare verleiding van de gietijzeren tajine (tagine) van Le Creuset : Het grote voordeel van dit wat duurdere apparaat is dat de gietijzeren pan rechtstreeks op het fornuis kan en je alzo de ingrediënten kan aanbraden voor de tajinebereiding begint. Het gietijzer houdt de warmte ook veel beter vast. Deze tajine is inmiddels een gedegen concurrent van mijn 'Crockpot' geworden. Ik gebruik hem bijna dagelijks tot mijn grote voldoening.

Bepotelde onzin

Foto uit culinaire rubriek van NRC 3 augustus 2013. Koks, stop deze achterlijke bepotelde onzin! Het gaat om smaak. En ja, de presentatie doet ook mee, maar niet omgekeerd.