Doorgaan naar hoofdcontent

Eki-ben


In het bijzonder interessante boek “Eten op Aarde” van Linda Roodenburg, las ik in het voorlaatste hoofdstuk een artikel over “eki-ben”. Dat is een soort luxe lunchbox die treinpassagiers tussen Tokyo en Osaka kunnen aanschaffen en onderweg nuttigen. Nu weet ik van mijn reizen in Azië, dat men in de trein soms, tijdens lange trajecten, maaltijden aanbiedt en in de meeste gevallen komen er verkopers langs met allerlei plaatselijke specialiteiten. Dat ruikt lekker en is smakelijk, al kan men in veel gevallen wel vraagtekens plaatsen bij de hygiënische gesteldheid van deze koopwaar. In ieder geval spreekt hier veel meer culinaire creativiteit uit dan bij de meeste snacks die op onze stations worden aangeboden. Linda Roodenburg beschrijft het fenomeen “eki-ben” heel aardig en geeft zelfs het webadres op waar je de maaltijden die de passagiers tot hun beschikking hebben kan uitkiezen. Dat ging ik natuurlijk direct even controleren, en inderdaad, dit is het resultaat. Zeg nu zelf, je zou toch voor minder een reis van Tokyo naar Osaka maken. Jammer dat er geen beknopte beschrijving van de gerechten bij staat.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.