Gans op het bord


De ganzenpopulatie in Nederland is te groot en bezorgt te veel overlast. De overheid moet daarvoor veel schadevergoeding aan de boeren betalen. Tot nu toe werden aan boeren en jagers per provincie vergunningen afgegeven om een beperkt aantal ganzen te mogen afschieten. Waarschijnlijk zal omwille van die overlast een sommige provincies het aantal vergunningen uitgebreid worden. Nu blijkt dat een gedeelte van de gechoten ganzen in destructiebedijven terecht komt, en dat vindt men zonde. Dus zoekt men naar de oplossing: die ganzen moeten niet naar het destructiebedrijf maar moeten bij de poelier of het restaurant terecht komen. Nu wordt er onderzoek gedaan om de Nederlandse consument aan de gans te krijgen, de culinaire mogelijkheden van de gans dus. Nu, zo moeilijk lijkt mij dat niet, in Frankrijk wordt de confit d'oie en de cassoulet al generaties lang genuttigd en op prijs gesteld. Of wat dacht je van Gans gevuld met appel, of Ragout van gans zoals in de Périgord
Ach een beetje zoeken in goede kookboeken en zelfs op het internet levert een heleboel mogelijkheden op, dus, dat moet wel lukken. Alleen nog oppassen dat het niet zo in de smaak gaat vallen dat men naar vergunningen gaat vragen om aan de markt te kunnen voldoen.

Reacties