Doorgaan naar hoofdcontent

Gans op het bord


De ganzenpopulatie in Nederland is te groot en bezorgt te veel overlast. De overheid moet daarvoor veel schadevergoeding aan de boeren betalen. Tot nu toe werden aan boeren en jagers per provincie vergunningen afgegeven om een beperkt aantal ganzen te mogen afschieten. Waarschijnlijk zal omwille van die overlast een sommige provincies het aantal vergunningen uitgebreid worden. Nu blijkt dat een gedeelte van de gechoten ganzen in destructiebedijven terecht komt, en dat vindt men zonde. Dus zoekt men naar de oplossing: die ganzen moeten niet naar het destructiebedrijf maar moeten bij de poelier of het restaurant terecht komen. Nu wordt er onderzoek gedaan om de Nederlandse consument aan de gans te krijgen, de culinaire mogelijkheden van de gans dus. Nu, zo moeilijk lijkt mij dat niet, in Frankrijk wordt de confit d'oie en de cassoulet al generaties lang genuttigd en op prijs gesteld. Of wat dacht je van Gans gevuld met appel, of Ragout van gans zoals in de Périgord
Ach een beetje zoeken in goede kookboeken en zelfs op het internet levert een heleboel mogelijkheden op, dus, dat moet wel lukken. Alleen nog oppassen dat het niet zo in de smaak gaat vallen dat men naar vergunningen gaat vragen om aan de markt te kunnen voldoen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.