Doorgaan naar hoofdcontent

Mycryo

Afbeelding: Cacaoboon, afkomstig van Wikimedia Commons.

Van collega's had ik er al wat over gehoord en in vaktijdschriften lees je er regelmatig over. Mycryo is een product van chocoladefabrikant Callebaut, een poeder van cacaoboter welke in de keuken gebruikt kan worden als bereidingsvet voor vlees, vis, groenten, sauzen, ... Het nieuwe product zou nogal wat voordelen hebben t.o.v. de traditionele boter, margarines en oliën. Dus wou ik het wel eens proberen. Jammer genoeg is het niet te koop in de supermarkt, voor de huiselijke consument dus onbereikbaar. Dan toch maar in de horecagroothandel een bus van 1,5 kg gekocht (houdbaar tot januari 2008, dat valt dus mee). Alle mogelijkheden hebben ik er nog niet mee uitgeprobeerd, maar vandaag wel mijn tournedos in gebakken en het resultaat was prima, maar helaas geen jus! Iik zal de komende dagen wat meer mogelijkheden uitproberen. De fabrikant beweert dat het product cholesterol-neutraal is, tot nu toe heb ik hierover nog geen informatie in de voedingswetenschappelijke literatuur over gevonden. Wat ik wel weet is dat cacaoboter rijk is aan verzadigd vet(en dus niet cholesterol-neutraal), maar wie weet, wat voor trucs ze hebben uitgehaald om dit product toch in het neutrale rijtje van de voedingsvetten te krijgen.

Reacties

mischien wat jus invriezen van een andere keer of een kopje lenen bij de buren

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.