Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Hoe light is "light"?

Afbeelding: P.P. Rubens, De Drie Gratiën. Voor zowel de mensen die argwanend als kritiekloos staan tegenover de zogenaamde lightproducten, lees deze tekst . Er zijn wel degelijk vastgestelde regels waaraan deze producten moeten voldoen. Maar dan nog, blijf kritisch en gebruik vooral de zo natuurlijk mogelijke voedingsmiddelen.

Open koelvitrines en diepvriezers

Amsterdamse supermarkten moeten open koelvitrines en diepvriezers afsluiten. En dat wordt tijd! Deze maatregel liefst zo snel mogelijk overal invoeren. Er zijn een aantal dingen die me mateloos storen. De grote winkelcentra waar de winkels zomer en winter hun deuren wagenwijd hebben open staan, ’s winters zorgen ze met een installatie voor verwarming van inkomhal, winkel en vooral de buitenlucht en in de zomer doen ze het omgekeerde, zetten ze de airco volle bak aan die inkomhal, winkel en de buitenlucht moet afkoelen. Ik snap niet dat de overheid hier nog geen maatregelen heeft genomen. De open koelvitrines en diepvriezers zijn mijn tweede grote ergernis. Dat het beter kan en de klant daar absoluut geen problemen mee heeft, bewijst de Belgische supermarktketen Colruyt al jaren. Voor de koelverse producten hebben zij vaak een grote gekoelde ruimte afgedekt met grote plastic flappen, even fris om er doorheen te lopen, maar dat geeft niet en voor de diepvriesproducten hebben zij diepvr...

Château de Berne

Vorige week moest ik mijn stagebezoeken in het buitenland afleggen. Eén van mijn favoriete stagebedrijven is het Château de Berne in de Provence. Een wijnbouwbedrijf met olijfboomgaard en hotel-restaurant. Had geluk, het weer was schitterend en de vendange kan beginnen.

Zevenhonderdvijftigste recept

Afbeelding: Vincenzo Campi, De keuken Vandaag mijn zevenhonderdvijftigste recept op de website gezet. Denk door te gaan tot de 1000, dus nog zo'n 5 jaar te gaan. Ach, we zien wel. Alvast hier het 750 -ste recept: Lamscurry Ingrediënten (voor 4 personen) 400 gram lamsstoofvlees, je kan hiervoor ook het onderste gedeelte van de lamsbout nemen (onder de knie) waarbij je zelf het vlees van het bot en in kleine stukjes snijdt. 40 gram boter 200 gram wortel 8 bosuitjes 1 rode paprika 1 shangai-paksoi 2 teentjes knoflook 1 eetlepel madraskerrie 2 dl room bindmiddel zout en peper Bereiding Groenten wassen en schoonmaken. Knoflook versnipperen. Het stengelgedeelte van de paksoi in niet te kleine stukken snijden, de bladeren in reepjes snijden en opzij leggen. Bosuitjes snijden in stukjes van 3 cm. Wortel en paprika in balkjes van 3 cm snijden. Vlees aanbraden in boter tot het aan alle kanten goed gekleurd is. Bestrooien met kerriepoeder, goed doorroeren en een klein beetje water toevo...

Eki-ben

In het bijzonder interessante boek “Eten op Aarde” van Linda Roodenburg , las ik in het voorlaatste hoofdstuk een artikel over “eki-ben”. Dat is een soort luxe lunchbox die treinpassagiers tussen Tokyo en Osaka kunnen aanschaffen en onderweg nuttigen. Nu weet ik van mijn reizen in Azië, dat men in de trein soms, tijdens lange trajecten, maaltijden aanbiedt en in de meeste gevallen komen er verkopers langs met allerlei plaatselijke specialiteiten. Dat ruikt lekker en is smakelijk, al kan men in veel gevallen wel vraagtekens plaatsen bij de hygiënische gesteldheid van deze koopwaar. In ieder geval spreekt hier veel meer culinaire creativiteit uit dan bij de meeste snacks die op onze stations worden aangeboden. Linda Roodenburg beschrijft het fenomeen “eki-ben” heel aardig en geeft zelfs het webadres op waar je de maaltijden die de passagiers tot hun beschikking hebben kan uitkiezen. Dat ging ik natuurlijk direct even controleren, en inderdaad, dit is het resultaat . Zeg nu zelf, je zo...

Mycryo

Afbeelding: Cacaoboon, afkomstig van Wikimedia Commons. Van collega's had ik er al wat over gehoord en in vaktijdschriften lees je er regelmatig over. Mycryo is een product van chocoladefabrikant Callebaut , een poeder van cacaoboter welke in de keuken gebruikt kan worden als bereidingsvet voor vlees, vis, groenten, sauzen, ... Het nieuwe product zou nogal wat voordelen hebben t.o.v. de traditionele boter, margarines en oliën. Dus wou ik het wel eens proberen. Jammer genoeg is het niet te koop in de supermarkt, voor de huiselijke consument dus onbereikbaar. Dan toch maar in de horecagroothandel een bus van 1,5 kg gekocht (houdbaar tot januari 2008, dat valt dus mee). Alle mogelijkheden hebben ik er nog niet mee uitgeprobeerd, maar vandaag wel mijn tournedos in gebakken en het resultaat was prima, maar helaas geen jus! Iik zal de komende dagen wat meer mogelijkheden uitproberen. De fabrikant beweert dat het product cholesterol-neutraal is, tot nu toe heb ik hierover nog geen informa...

Nieuwe keukenmachine

Afbeelding: Frans Snyders, Cook with food Mijn oude Braun keukenmachine heb ik vandaag na 20 jaar trouwe dienst, aan de kant gezet en vervangen door de moderne, zwaardere en gelikte Magimix Compact 3200 . Na 20 jaar werden de messen wat bot, deed de rasp het niet meer zo goed, kortom de vervanging was noodzakelijk, en uiteraard ben ik er blij mee.