Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

De koude maanden: soep!!!

Soep recepten Gedaan met bbq en salades, tijd voor verwarmende gerechten, stoverijen, maaltijdsoep en soep in het algemeen. Met soep kun je veel kanten uit, zowel qua structuur, smaak, kleur, geur en aroma en je kunt het met veel combineren zoals diverse broodsoorten al dan niet gecombineerd met kaas, kruiden, groenten enzovoort. Het wordt ons ook gemakkelijk gemaakt om soep te maken. Velen hebben apparatuur in huis waarmee het maken van soep met verse ingrediënten tamelijk eenvoudig is: blender, staafmixer, multicooker, soepmaker, geavanceerde multifunctionele keukenmachine (type Thermomix), ... MIJN STELLING: Om soep te maken heb je geen receptuur nodig . Het is het type gerecht waar je je intuïtie volgt, je smaak van de dag, je voorraad. Het komt zelden voor dat ik een kort antwoord kan geven op de vraag 'welke soep is het?' Meestal is het antwoord een omschrijving met opsomming van de belangrijkste ingrediënten en smaakmakers maar soms ook wel zoiets als preisoep of linze...

Tortilla met kidneybeans

 

Pizza van de barbecue

  Ingrediënten: Voor 2 pizza's: Deeg: 180 gram water, ¼ 3 gram gedroogde gist, 300 gram patentbloem, 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel zout Vulling: verse oreganoblaadjes, sjalot in fijne halve ringetjes, wat olijfolie, 4 eetlepels Tomato frito, flinterdun gesneden gekookte ham, dunne plakjes champignons, olijven in dunne plakjes, 2 reepjes ansjovis klein gesneden, 4 stukjes half gedroogde tomaten op olie, plakjes mozzarella, peper van de molen, geraspte kaas. Bereiding: Elastisch gistdeeg maken en afgedekt 1 uur laten rijzen. Ingrediénten voor de vulling klaarzetten. Deeg dun uitrollen en licht inwrijven met wat olijfolie. Vulling er op verdelen (ik begin met de oreganoblaadjes en sjalot), eindig met mozzarella en niet teveel geraspte kaas. Verhit de barbecue met pizzasteen (als je pizzasteen geen metalen onderzijde heeft, leg dan een inox (rvs) plaatje onder de steen, op 240 graden. Doe een bakpapier op de steen en schuif daar de pizza op. Dek af en laat 15 tot 20 minuten bakken...

Bosbessenroom

  Ingrediënten: Bosbessen slagroom suiker sap en zeste van citroen of limoen Griekse yoghurt Bereiding: Slagroom 3/4 stijfkloppen met suiker. Griekse yoghurt toevoegen met sap en zeste van citroen of limoen en eventueel nog wat suiker toevoegen. Bosbessen wassen en goed laten uitlekken, door de crème mengen.

Gebakken rijst met groenten, garnalen en omelet

  Ingrediënten: Rijst, kokosolie, ui, wortel, champignons, doperwten (diepvries), grote garnalen (diepvries), ham, lente-ui, eieren, ham, boter, zout en peper, knoflook, sojasaus, sambal oelek. Bereiding: Rijst beetgaar koken en sfspoelen onder koud water. Uitlekken. Omelet maken en in reepjes snijden. Groenten op maat snijden, knoflook fijnhakken. Groenten (behalve de doperwten) in de wok op middelhoog vuur roerbakken. Rijst toevoegen en verder roerbakken. Doperwten, garnalen, sojasus en sambal toevoegen en verder op hoog vuur wokken tot het meeste vocht verdampt is. Ham in niet te kleine stukken scheuren of snijden en met de omeletreepjes nog even mee wokken. Op smaak brengen.

Ovenschotel van spitskool, champignons en aardappel

  Ingrediënten: Spitskool, kastanjechampignons, rode peper zout, oregano, peterselie, knoflook, bleekselder aardappelen (kruimig) olijfolie Bereiding: Spitskool in heel fijne reepjes snijden, champignons in vier, knflook en rode peper versnipperen. Bleekselderij ontvliezen met een dunschiller en klein snijden. Groenten vermngen met een goede scheut olie en in een ovenschaal doen. In een voorverwarmde oven op 200 graden zetten. Aardappelen in flinterdunne plakjes snijden, wassen en drogen in een theedoek. De aardappelplakjes op de groenten schikken, wat zeezout erover heen malen en licht besprenkelen met olie. Plaats terug in de oven (nu met bovenwarmte of op grill stand) tot er een mooie aardappelkorst is gevormd. Afwerken met gehakte petrerselie.

Aziatische kipdrumsticks uit de slowcooker

  Ingrediënten: Kip drumsticks, arachideolie, zout, 5 spices, karwij, koriander (zaadjes), knoflook, ui, ketjap, sojasaus, tomatenketchup, rookvocht, sake, kleine champignons, laurierblad, peterselie Bereiding: Ui en knoflook versnipperen. Karwij en koriander fijnaken in de vijzel. Drumsticks met ui en knoflook in hete olie zachtjes kleuren. Alle andere ingrediënten toevoegen, drie uur slow cook laag. Op smaak brengen en eventueel de saus iets binden. Afwerken met gehakte peterselie.