Doorgaan naar hoofdcontent

Linzen-duxelles in korst

Dit recept heb ik gepost op 30 december 2009 en geactualiseerd 24 september 2020

Linzen-duxelles in korst
Ingrediënten (voor 4 personen) 400 gram bladerdeeg 200 gram linzen 1 laurierblad en een takje tijm 100 gram roomkwark 2 eieren 200 gram geraspte belegen Goudse kaas 1 grote ui 200 gram champignons 25 gram boter zout en vers gemalen zwarte peper Bereiding Linzen in 45 minuten gaarkoken met een beetje zout, blaadje laurier en een takje tijm. Oven voorverwarmen op 200 graden. Ui versnipperen en champignons heel fijn hakken. Ui en champignons aanstoven in boter en op hoog vuur het meest vocht laten verdampen; op smaak brengen met zout en peper. De gare linzen pureren (met stamper of in keukenmachine of door passe-vite). Eieren losroeren en mengen met de linzenpuree, kwark, de helft van de geraspte kaas, zout en peper. De helft van het bladerdeeg uitrollen tot een rechthoekige lap van 3 à 4 mm en op een ingevet bakblik leggen (op bakpapier kan ook). De afgekoelde linzenpaté daarop uitstrijken en daarop het ui-champignonmengsel. Overstrooien met de andere helft van de geraspte kaas. De andere helft van het bladerdeeg uitrollen en er bovenop leggen, de randen goed aandrukken. De bovenzijde van het deeg bestrijken met een restje van het losgeroerde ei. Gedurende ongeveer 40 minuten bakken in hete oven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.