Dit recept heb ik gepost op 30 december 2009 en geactualiseerd 24 september 2020
Linzen-duxelles in korst
Ingrediënten (voor 4 personen)
400 gram bladerdeeg
200 gram linzen
1 laurierblad en een takje tijm
100 gram roomkwark
2 eieren
200 gram geraspte belegen Goudse kaas
1 grote ui
200 gram champignons
25 gram boter
zout en vers gemalen zwarte peper
Bereiding
Linzen in 45 minuten gaarkoken met een beetje zout, blaadje laurier en een takje tijm.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Ui versnipperen en champignons heel fijn hakken.
Ui en champignons aanstoven in boter en op hoog vuur het meest vocht laten verdampen; op smaak brengen met zout en peper.
De gare linzen pureren (met stamper of in keukenmachine of door passe-vite).
Eieren losroeren en mengen met de linzenpuree, kwark, de helft van de geraspte kaas, zout en peper.
De helft van het bladerdeeg uitrollen tot een rechthoekige lap van 3 à 4 mm en op een ingevet bakblik leggen (op bakpapier kan ook).
De afgekoelde linzenpaté daarop uitstrijken en daarop het ui-champignonmengsel.
Overstrooien met de andere helft van de geraspte kaas.
De andere helft van het bladerdeeg uitrollen en er bovenop leggen, de randen goed aandrukken.
De bovenzijde van het deeg bestrijken met een restje van het losgeroerde ei.
Gedurende ongeveer 40 minuten bakken in hete oven.
Reacties