Doorgaan naar hoofdcontent

Winterdessert met drie citrusvruchten

Wintergratin met drie citrusvruchten
Ingrediënten (voor 4 personen)
2 (roze) grapefruits
4 mandarijntjes
2 sinaasappels
4 eidooiers
75 gram suiker
3 eetlepels crème fraîche
1 eetlepel rum
4 muntblaadjes

Bereiding
Ovengrill voorverwarmen.
Grapefruits en sinaasappels tot op het vruchtvlees schillen en met een scherp mesje de partjes vruchtvlees tussen de vliezen uitsnijden. (= peler à vif).
Het vrijkomende sap opvangen.
Mandarijntjes pellen en de vruchten openbreken zodat de partjes als een bloem openvallen maar onderaan wel blijven samenhangen.
Leg op hittebestendige bordjes de partjes grapefruit en sinaasappel om en om en plaats in het midden het mandarijntje.
Eidooiers met het vrijgekomen sap en eventueel een klein beetje water op een vuurtje laten binden zonder aan de kook te laten komen terwijl men goed roert.
Van het vuur weg, suiker, crème fraîche en rum er doorroeren.
De vruchten met deze saus overgieten.
Onder de ovengrill laten glaceren tot een mooie goudbruine kleur wordt verkregen.
leg op ieder bord een blaadje munt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.