Doorgaan naar hoofdcontent

Tajine met gehaktballen

 

Tajine met gehaktballen

Ingrediënten:

Kikkererwten

sperziebonen


500 gram gemengd gehakt

2 eieren

zout, peper, nootmuskaat

paneelmeel

braadboter


uien

knoflook

aubergine

rode paprika

champignons

zout en peper

ras el hanout

olijfolie

laurier

tomatenpulp 


courgette


olijven

feta

dadels

peterselie


Bereiding:

Kikkererwten weken en gaarkoken (weektijd = 12 uur, gaartijd = 40 minuten).

Sperziebonen stomen (in de multicooker zoals bijvoorbeeld Crockpot Express = stoomtijd 2 minuten + opwarmtijd van het stoomp[rogramma).

De sperziebonen, direct na de stoomtijd afspoelen onder koud stromend water om overgaring te voorkomen.


Voorbereiden gehaktballen:

In de keukenmachine met mengstuk gehakt, kruiden en eieren mengen.

Paneermeel beetje bij beetje toevoegen tot het gehakt 'verzadigd' is, d.w.z. tot het gehakt vast aan elkaar hangt.

Gehaktballen vormen naar gewenste grootte en een half uurtje laten rusten.

Braad de gehaktballen aan in hete boter en kleur ze aan alle zijden.

Haal de gehaktballen uit de braadpan en verwijder het braadvet.


Uien, aubergine, paprika in gelijkmatige stukken snijden.

Champignons in vier snijden.

Knoflook versnipperen.

Fruit de groenten aan in olijfolie en strooi er een lepel ras el hanout over om even meet te verhitten.

Doe er de tomatenpulp en laurier bij en breng tot het kookpunt.

Courgette in grote stukken snijden en met de gehaktballen bij de tajine doen.

Laat onder deksel 30 minuten zachtjes sudderen.

Voeg de kikkererwten, sperziebonen, dadels en olijven bij het gerecht, roer alles goed door en laat nog eens 10 à 15 minuten zachtjes sudderen.

Werk af met gehakte peterselie en dien op met blokjes feta.


Tajine met gehaktballen en feta


Tajine met gehaktballen en feta


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.