Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Kwartel gesmoord in Port

Kwartel gesmoord in Port Ingrediënten (voor 4 personen) 8 kwartels 50 gram boter Zout en peper 1 laurierblad 2 teentjes knoflook 1wortel 2 rode uien 60 ml rode port 2 eetlepels sojasaus Bereiding Uien en wortel schoonmaken en in niet al te fijne stukken snijden. Knoflook pellen en fijn pletten. Kwartels kruiden met peper en zout en laten kleuren in de hete boter. Groenten toevoegen en even mee aankleuren. Port, knoflook, laurierblad en sojasaus toevoegen. Onder deksel op een laag vuur 20 tot 25 minuten laten smoren.

Meer groenten - Alain Passard

Meer groenten, we horen en lezen niets anders meer. 300 gram groenten per dag is het gezonde advies. Sinds de stijging van de welvaart na WO II stonden vlees, gevogelte en vis centraal op het menu. Aardappelen bleven een belangrijke rol spelen als vulproduct, steeds meer in de energierijke bereidingsvormen bakken en frituren. Groenten vervulden slechts een bijrol, kwestie van een gezond geweten. Sinds onomstotelijk vast staat dat ons huidige voedingspatroon niet direct bevorderlijk is om gedurende lange tijd fit en gezond te blijven is het besef gegroeid dat het juist groenten en fruit zijn die de centrale plaats in ons dagelijkse menu zouden moeten innemen. Gewoonten zijn niet zo gemakkelijk te doorbreken, de omvangrijke porties vlees of andere dierlijke producten schaf je zomaar niet af. Toch zijn er culinaire grootheden die groenten (en fruit) steeds meer die centrale plek toekennen die ze zouden moeten hebben. Frank Fol, de groentekok timmert al enkele jaren aan de weg. Angelique S...

Water en brood

Heel lang geleden, toen ik zelf nog op de hotelschool zat, leerden we dat als de gasten aan tafel gingen je direct een karaf water op tafel zette. Brood of broodjes op tafel waren vanzelfsprekend. Als de kelner zag dat er brood moest aangevuld worden, dan deed hij dat. Het was allemaal heel natuurlijk, water en brood werden aangeboden in het restaurant, de gast moest er niet om vragen. Nu krijg je in de meeste restaurants bij het begin van de maaltijd één broodje en wil je water, dan moet je het bestellen, dan krijg je een flesje dat netjes op je rekening komt. Het toppunt van ongastvrijheid; bang dat men één flesje water minder zal verkopen of een gerecht minder zal nemen. Dat het aanbod van water en brood de tevredenheid over de geleverde dienst van het restaurant doet stijgen, telt niet mee, dat kan je niet aflezen aan de kassabon. Gelukkig zie je hier en daar de karaf water weer verschijnen, ben benieuwd of het doorzet.

Chocoladepudding met advokaat en geroosterde amandelen

Chocoladepudding met advokaat en geroosterde amandelen Ingrediënten voor 4 personen 0,5 liter melk 32 gram custardpoeder (puddingpoeder) 32 gram suiker of 20 gram tagatesse° 100 gram chocoladecallets van Callebaut of Jacques (fondantchocolade)° 4 eetlepels advokaat° 30 gram amandelschaafsel Bereiding Van de melk 0,8 dl afnemen om de custard in op te lossen. De rest van de melk op een zacht vuur verwarmen tot het warm aanvoelt (boven de 40 graden) Dan op een hoger vuur de melk aan de kook brengen. Intussen de custard en de suiker oplossen in de overgehouden melk. De oplossing door de kokende melk roeren met een garde. De chocoalecallets toevoegen en op een zacht vuurtje al roerende tegen de kook aanhouden tot alle chocolade is opgelost. In dessertschaaltjes doen en laten afkoelen. Amandelschaafsel licht roosteren in een droge pan of onder de ovengrill. Voor het opdienen een lepel advokaat op de chocoladepudding doen en bestrooien met het licht g...

Belgische keuken dreigt te verdwijnen

In het Nieuwsblad van zaterdag 24 maart 2012 spreekt Pierre Wynants zijn vrees uit dat de Belgische keuken dreigt te verdwijnen. Volgens ‘de stamvader van de Belgische gastronomie’ begon het allemaal met de opkomst van de moleculaire keuken en geeft het volgen van de Nordic cuisine van Noma helemaal de genadeklap. In feite zegt hij hiermee hetzelfde als de voormalig Michelin- inspecteur Paul Van Craenenbroeck ijn het boek ‘De magie achter de Michelinster’. Weinig nieuws dus, maar zo verontrustend hoeft het nog niet te zijn bijvoorbeeld Steak Frit