Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Bepotelde onzin

Foto uit culinaire rubriek van NRC 3 augustus 2013. Koks, stop deze achterlijke bepotelde onzin! Het gaat om smaak. En ja, de presentatie doet ook mee, maar niet omgekeerd.

Op restaurant in Sucre (Bolivia)

De Boliviaanse keuken is wat mij betreft echt volks te noemen. Goed maar niet verfijnd. Geeft niet, want dat past perfect in de nieuwe culinaire ontwikkeling van verantwoord en toch smakelijk. Weg met de poespas van schuimpjes en zalfjes en laat smaak en voedingswaarde weer primeren. Gisteren kwamen we in Sucre in een restaurant waar Steack Bearnaise op de kaart staat.  Dat was een welkome afwisseling dachten we, een klassieker uit de Franse (Europese) keuken. De Steack was heerlijk saignant en smaakvol, de bearnaisesaus was ver te zoeken maar goed. Maar dan: de bijgerechten: broodje, gebakken aardappeltjes, rijst en spaghetti. Hilarisch!!! We hadden eerder al gemerkt dat rijst samen met een of ander aardappelgerecht werden opgediend bij vlees, gevogelte of vis, maar nu aardappelen, rijst en spaghetti samen met een vleesgerecht gaat wel ver. En dan helemaal bij een Steack Bearnaise :-)) Diverse aardappelsoorten op de markt in Sucre

Roomijs van Griekse yoghurt

Zeer eenvoudig maar erg lekker ijs dat gezien het melkvetgehalte van Griekse yoghurt aan de wettelijke voorwaarden van de term 'roomijs' ruim voldoet. Ingrediënten (5 porties) 1 beker Griekse yoghurt (450 gram) 1 blikje gecondenseerde volle melk met suiker (Friesche Vlag) 2 - 3 passievruchten Bereiding Griekse yoghurt en gecondenseerde melk goed mengen. In ijsmachine draaien tot smeuïge consistentie. In diepvries laten rijpen (minstens 2 uur). Snijd passievruchten door en verdeel de inhoud over 4 tot 5 porties ijs. Door de gecondenseerde gezoete melk is het ijs aan de zoete kant. Vind je het te zoet, begin dan met 300 gram gecondenseerde melk in plaats van een vol blikje (397 gram). De fris-zure smaak van de passievrucht compenseert het zoete ijs op een wel erg aangename manier.

Heel lekkere boter

Het is zo'n product waar je in de supermarkt langs loopt. Président la Motte, beurre demi-sel aux grains de Sel de Mer. Enkel kopen wat op je boodschappenlijstje staat is een goede eigenschap voor een impulsieve consument. Maar wellicht had het product zich toch een plaatsje veroverd in mijn onderbewustzijn :-)) Afgelopen vrijdag, mijn vaste boodschappenavond bij Colruyt, aarzelde ik zelfs niet. Het stond niet op mijn boodschappenlijstje maar ik deed gewoon of het er wel op stond, deze impulsieve consument valt niet te verbeteren. Nu was ik nog altijd niet zo onder de indruk van de kaassoorten van het merk ' Président ' maar deze boter is toch wel heel bijzonder, een snoepboter op een sneetje brood, meer moet dat niet zijn. Hier nog twee leuke stukjes over deze boter: Schunnige boter Amazing French butter

Kruidkoek met cashewnoten en rozijnen

Ingrediënten 250 gram bloem 5 gram bakpoeder 1,5 eetlepel speculaaskruiden* 200 gram donkere basterdsuiker 250 ml halfvolle melk 50 gram cashewnoten 30 gram rozijnen Bereiding Melk met de suiker zachtjes verwarmen en daarna al roerend met een garde aan de kook brengen. Intussen de bloem met de kruiden en het bakpoeder goed mengen. Cashewnoten lichtjes roosteren. Oven voorverwarmen op 160 graden. De hete melk door de bloem roeren en blijven roeren tot er zeker geen klonters meer zijn. Een cakevorm invetten met boter. De noten en rozijnen door het beslag roeren. Cakeblik vullen met het beslag en afdekken met aluminiumfolie. Plaats gedurende 80 minuten in de hete oven. Haal na de baktijd de kruidkoek uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Je kan deze kruidkoek gedurende enkele dagen bewaren in een plastic voedingszak of een plastic voedseldoos met deksel. Toelichtingen * Speculaaskruiden: hiervoor gebruik ik de 'speculoos kruiden' van ISFI spices . D...

Recepten met Jules Destrooper

Ze zijn één van mijn favoriete versnapering voor bij de koffie, de koekjes van Jules Destrooper. Toen ik vanavond weer een pak open maakte trof ik er enkele mooie kaarten met recepten. Daar had ik nog niet eerder aan gedacht. Het lijken mij wel heel mooie ideeên. Dus ging ik ook maar eens op de website kijken. Mooi, daar staan ze ook . En op Youtube hebben ze een eigen kanaal waar je die mooie ideeën kan volgen.

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.