Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Broodbakmachine

Broodbakmachine Intussen ben ik aan mijn vijfde of zesde broodbakmachine toe, ik ben de tel kwijt. Toegegeven, ik ben te veel gadget minded en daarom was ik één van de eersten die zo’n apparaat aanschafte. Ondanks vele teleurstellingen ben ik in tegenstelling tot vele anderen het idee van zo’n machine trouw gebleven. Het moest lukken om zonder al te veel tijdverlies een goed brood te maken voor dagelijks gebruik. Het ging mij er nooit om zo af en toe eens uit hobbyisme op een vrij moment een eigen gebakken brood te produceren, neen een dagelijks vers gebakken maar degelijk brood. Het is trouwens bekend dat de meesten die ooit zo’n apparaat hebben aangeschaft het na een periode ergens wegzetten om het (bijna) nooit meer te gebruiken. Ik niet. Ik woon nu 36 jaar in Nederland en het lukt mij niet om hier goed brood of pistolets of koffiekoeken te kopen. Ik zal niet beweren dat het niet te koop is, maar ik kan het mij niet permitteren daar grote omwegen of veel tijd in te steken, dus verte...

Eigen brood

Eigen brood op Pinterest

Kip braden

In ieder recept voor gebraden kip wordt de instructie gegeven om de krip te kruiden en in te smeren met boter of een ander braadvet. Nu kan je gebruik maken van römertopf of braadzak om geen vetten te moeten gebruiken maar eigenlijk heb je voor het gewone braden in de oven helemaal geen vetstof nodig. Zo'n braadkip heeft onder zijn vel voldoende vetvoorraad die vrij komt tijdens het braden en zorgt voor een krokant vel. Vooraf aanbraden op het vuur is dus ook totaal overbodig. Ik gebruikte een braadkip van ruim 1,5 kg (Val Dieu) http://www.elevagesvaldieu.be/nl/onze-producten Na de normale braadtijd op een rooster, heb ik 118 gram vet gewogen die van de kip in de braadschaal was gedrupt. Bovendien heb ik de kip helemaal niet bedruipt met het vrijgekomen braadvet, wel halverwege de braadtijd omgedraaid. Resultaat: Mals sappig kippenvlees met een krokant gebakken vel.

Choco-ijs met saus van Cointreau

Ingrediënten (voor 4 personen) Voor het ijs: 0,5 liter volle melk 80 gram suiker 3 eidooiers 1 dl room 4 volle eetlepels chocoladepasta Voor de saus: 250 ml volle melk Halve eetlepel vanillepuddingpoeder 4 eetlepels agave siroop stukje sinaasappelschil (zonder wit) 1 borrelglaasje cointreau Bereiding Choco-ijs Melk aan de kook brengen. Eidooiers met de suiker goed losroeren (mengsel moet bleek geel en iets luchtig zijn). Als de melk heeft gekookt, deze al goed roerend met een garde door het eidooiermengsel roeren. Dit weer terug in de pan doen, chocoladepasta toevoegen en op een zacht vuur al roerend verwarmen tot onder het kookpunt. Laten afkoelen. Room tot kwarkdikte kloppen en met de afgekoelde ijsbereiding mengen. In een ijsmachine draaien. Het ijs in de diepvries enkele uren laten rusten. Saus van Cointreau Melk verwarmen met sinaasappelschil. Enkele minuten laten trekken onder het kookpunt. Puddingpoeder oplossen in een deel van de melk. M...

Mascarpone-ijs met kardemom en sinaasappel

Mascarpone-ijs met kardemom en sinaasappel  Nagerechten Aantal porties: 6 Ingrediënten 350 ml water 220 gram kristalsuiker 70 gram agave siroop sap van 1 limoen 6 kardemomzaadjes 300 gram mascarpone 125 ml slagroom voor de afwerking en de saus: 6 sinaasappels 3 eetlepels suiker klein borrelglaasje cointreau Bereiding Een siroop maken van water, suiker, agavesiroop, kardemom en limoensap. Eens de siroop kookt, enkele minuten tegen het kookpunt aan houden zodat de kardemomzaadjes hun smaak en aroma kunnen afgeven. De siroop laten afkoelen. Mascarpone goed losroeren. De afgekoelde siroop door een zeef doen. Siroop, mascarpone en slagroom goed glad roeren met een garde of een keukenmachine. In een ijsmachine of sorbetiere goed stevig draaien en enkele uren afgedekt in de diepvries laten rijpen. De sinaasappels met een scherp mes schillen tot op het vruchtvlees (er mogen geen witte vliesjes overblijven). De sinaasappelpartjes tussen de vliesjes...

Broodbakbol Emile Henry

Mezelf nog eens een cadeautje gegeven. Ben al jaren brood aan het bakken maar de broodbakmachine gebruik ik nog enkel voor het kneden van het deeg. Al zeg ik het zelf, mijn brood mag er zijn. Maar er bleef een frustratie. Het lukte me tot nu toe op geen enkele manier om een brood te bakken met een dunne knapperige korst en een luchtig broodkruim. De broodbakbol 'Le Pain' van Emile Henry bracht me bij mijn bezoeken aan diverse kookwinkels al een aantal keren in verleiding maar daar zijn altijd zoveel dingen die mij helemaal koopgek maken dat ik wel weerstand moest bieden. Doch, een frustratie moet je wegwerken en gisteren besloot ik dan maar dat ding gewoon te gaan kopen. Wel een gok want je kan op een reclamefilmpje wel mooi laten zien wat een fantastisch brood je er mee kunt maken, maar je weet dat bij het echte gebruik dat resultaat waarschijnlijk niet gehaald zal worden. De gok heeft echter goed uitgepakt, mijn eerste brood gebakken met deze 'Emile Henry - Le Pain' ...

Kleine Duvel

Mooi, Duvel 18 cl.