Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Eiermie gebakken met kipfilet, lente-ui, paprika, boontjes en ananas

 Ingrediënten 250 eiermie 4 stengels lente-ui 1 rode paprika 250 gram sperziebonen (diepvries) 300 gram kipfilet roerbakblokjes klein blikje ananas stukjes (240 gram, 130 gram uitlek gewicht) 0,5 dl zonnebloemolie knoflookpoeder (naar smaak) 2 theelelepels korianderzaadjes gevijzeld cayennepeper sojasaus mirin sesamolie verse koriander of peterselie Bereiding Eiermie koken zoals aangegeven op de verpakking. Doe de eiermie in een vergiet en spoel goed met koud water en laat uitlekken. Lente-ui (bosui) wassen, worteltjes verwijderen en en het groene gedeelte en witte gedeelte apart houden . In ringen snijden. De groene uiringetjes zet je apart om als laatste aan de bereiding toe te voegen. Paprika in blokjes snijden. De sperziebonen blancheren (= twee minuten in kokend water, daarna spoelen onder koud stromend water). Verhit de wok , Bak de kipblokjes in hete olie. Voegpaprika, wit gedeelte van de lente- ui en de blokjes ananas toe en wok alles enkele minuten. Knoflook, cayennepep...

Tajine van kippenbout met sinaasappel, kweepeer en zilveruitjes

  Ingrediënten Kippenbouten zout en peper een bodempje zonnebloemolie zilveruitjes Sinaasappel (ik gebruik zelf gedroogde sinaasappelplakjes ) kweeperenjam of beter nog dulce de membrillo kippenbouillon (weinig, slechts nodig om af te blussen) peterselie   Bereiding Begin met de zilveruitjes te pellen. Het gemakkelijkste gaat dat door de zilveruitjes in een kleine pan of schaal te doen en er gekookt water over te gieten. Laat een minuutje staan en dan haal je er de droge pel en het gladde ondervelletje gemakkelijk af. Kippenbouten over het gewricht doormidden snijden en goed kruiden. Aan alle zijden kleuren in de hete olie. Voeg de zilveruitjes toe en laat even mee kleuren. Blus af met wat kippenbouillon en laat onder deksel op een laag vuur 10 minuten sudderen. Als je gedroogde sinaasappelplakjes gebruikt die nu boven op de kip leggen en weer onder deksel 5 minuten zachtjes laten sudderen. Haal de kippenbouten (en sinaasappelplakjes) uit de pan, leg op een bord en zet ...

Pilaw rijst, Sjanghai paksoi met misojus, gyoza garnaal

Ingrediënten 240 gram rijst (long grain) 1 ui 3 eetlepels olijfolie 0,75 l tot 1 liter bouillon 1 laurierblad 5 gram boter 4 stuks Shanghai paksoi 1 eetlepel witte miso scheutje sojasaus 1 eetlepel sesamolie 0,5 dl mirin 400 gram gyoza garnaal (diepvries) 3 eetlepels arachideolie   Bereiding Snijd van de kleine paksoi de bladeren van de stengels en leg die opzij. Halveer de paksoistengels over de lengte en stoom ze 10 minuten. Los de miso op met een beetje heet water en meng met de sojasaus, mirin en sesamolie.schik de paksoi in een licht ingevette ovenschaalen doe daar wat van de aangemaakte miso over. Leg de bladeren van de paksoi er op en doe er ook wat van het misomengsel over. Ui versnipperen. In een ovenschaal doen en mengen met de olie en de rijst. Maak een blad ovenpapier op maat van de ovenschaal en boter het licht in. Plaats in de oven op 180 graden voor 2 à 3 minuten en roer om. Kokende bouillon en laurierblad bij de rijst voegen en afdekken met het ovenpapier. Laat de ...

De koude maanden: soep!!!

Soep recepten Gedaan met bbq en salades, tijd voor verwarmende gerechten, stoverijen, maaltijdsoep en soep in het algemeen. Met soep kun je veel kanten uit, zowel qua structuur, smaak, kleur, geur en aroma en je kunt het met veel combineren zoals diverse broodsoorten al dan niet gecombineerd met kaas, kruiden, groenten enzovoort. Het wordt ons ook gemakkelijk gemaakt om soep te maken. Velen hebben apparatuur in huis waarmee het maken van soep met verse ingrediënten tamelijk eenvoudig is: blender, staafmixer, multicooker, soepmaker, geavanceerde multifunctionele keukenmachine (type Thermomix), ... MIJN STELLING: Om soep te maken heb je geen receptuur nodig . Het is het type gerecht waar je je intuïtie volgt, je smaak van de dag, je voorraad. Het komt zelden voor dat ik een kort antwoord kan geven op de vraag 'welke soep is het?' Meestal is het antwoord een omschrijving met opsomming van de belangrijkste ingrediënten en smaakmakers maar soms ook wel zoiets als preisoep of linze...

Tortilla met kidneybeans

 

Pizza van de barbecue

  Ingrediënten: Voor 2 pizza's: Deeg: 180 gram water, ¼ 3 gram gedroogde gist, 300 gram patentbloem, 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel zout Vulling: verse oreganoblaadjes, sjalot in fijne halve ringetjes, wat olijfolie, 4 eetlepels Tomato frito, flinterdun gesneden gekookte ham, dunne plakjes champignons, olijven in dunne plakjes, 2 reepjes ansjovis klein gesneden, 4 stukjes half gedroogde tomaten op olie, plakjes mozzarella, peper van de molen, geraspte kaas. Bereiding: Elastisch gistdeeg maken en afgedekt 1 uur laten rijzen. Ingrediénten voor de vulling klaarzetten. Deeg dun uitrollen en licht inwrijven met wat olijfolie. Vulling er op verdelen (ik begin met de oreganoblaadjes en sjalot), eindig met mozzarella en niet teveel geraspte kaas. Verhit de barbecue met pizzasteen (als je pizzasteen geen metalen onderzijde heeft, leg dan een inox (rvs) plaatje onder de steen, op 240 graden. Doe een bakpapier op de steen en schuif daar de pizza op. Dek af en laat 15 tot 20 minuten bakken...

Bosbessenroom

  Ingrediënten: Bosbessen slagroom suiker sap en zeste van citroen of limoen Griekse yoghurt Bereiding: Slagroom 3/4 stijfkloppen met suiker. Griekse yoghurt toevoegen met sap en zeste van citroen of limoen en eventueel nog wat suiker toevoegen. Bosbessen wassen en goed laten uitlekken, door de crème mengen.