Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Meloen met Porto

Meloen met porto Ingrediënten voor 4 personen) 2 meloenen (cavaillon) 4 eetlepels port Bereiding Meloenen halveren en pitten verwijderen. Iedere helft vullen met een eetlepel port. De halve meloenen zo serveren om uit te lepelen.

Wentelteefjes van kruidkoek

Wentelteefjes van kruidkoek Ingrediënten (voor 4 personen) 4 sneetjes toostbrood (ontkorst) 4 plakjes kruidkoek 2 eieren 1 dl melk 30 gram boter 4 eetlepels vloeibare honing Bereiding Eieren met melk losroeren. Brood en kruidkoek kort weken in het eimengsel. Boter in de koekenpan verhitten. De broodsneetjes in de hete boter bakken en daarop de plakjes kruidkoek leggen. Omdraaien en de zijde van de kruidkoek bakken. Zorg ervoor dat de sneetjes brood en kruidkoek goed vast aan elkaar gebakken zijn. Serveer warm met honing. Dit gerecht bevat per portie ongeveer: 335 kcal, 8 gram eiwit, 13 gram vet waarvan 6 gram verzadigd vet, 45 gram koolhydraten en 3 gram vezel.

Rode poon op mediterrane wijze

Rode poon op mediterrane wijze Ingrediënten (voor 4 personen) 800 gram rode poon (schoongemaakt) 0,5 dl olijfolie 1 ui 1 wortel 3 rode puntpaprika's 3 teentjes knoflook 250 gram kastanjechampignons 4 tomaten 1 laurierblad zout en peper 12 blaadjes basilicum Bereiding Ui schoonmaken en grof versnipperen. Champignons schoonmaken en in vier snijden. Paprika's wassen, overlangs snijden, zaadlijsten verwijderen en in reepjes snijden. Wortel schoonmaken en in kleine blokjes snijden. Tomaten wassen, kroontjes verwijderen en in stukken snijden. Ui en wortel aanfruiten in hete olijfolie. Champignons toevoegen en al roerend bakken. Paprika, tomaten, laurierblad, zout en peper toevoegen en onder deksel 10 minuten laten smoren. De vis afspoelen onder koud water en droogdeppen met keukenpapier. Licht bestrooien met zout en peper. De rode poon in een pan bakken in hete olie tot alle zijden van de vis licht bruin gekleurd zijn. De aangebraden vis bovenop de groetenmelange leggen en onder ...

oosterse paddestoelensoep

Oosterse paddestoelensoep Ingrediënten (voor 4 personen) 8 stuks shiitake (Japanse paddestoel) 200 gram champignons 1 theelepel geraspte gemberwortel Enkele draadjes wakamé instant (instant zeewier te verkrijgen in natuurvoedingswinkels) 2 sjalotten 150 gram wortel 1,2 liter groentebouillon 2 eetlepels shoyu of tamari 2 eetlepels saké (rijstwijn) 3 eetlepels arachideolie Zout en peper 2 bosuitjes Bereiding Sjalotten in vier snijden en dan in plakjes. Wortel schoonmaken en in plakjes snijden. Paddestoelen goed schoonmaken en in plakjes snijden. De groenten en paddestoelen aanfruiten in olie en bevochtigen met de groentebouillon. Aan de kook brengen, zeewier en gember toevoegen en 15 minuten zachtjes laten koken. Ondertussen de bosuitjes in fijne ringen snijden. De soep op smaak brengen met sojasaus (tamari of shoyu), zout en peper en net voor het serveren de bosuitjes en de saké door de soep roeren. Dit gerecht bevat per portie ongeveer: 110 kcal, 4 gram eiwit, 9 gram vet waarvan...

Aardappel-groentetortilla

Aardappel-groentetortilla Ingrediënten (voor 4 personen) 300 gram vastkokende aardappelen 1 rode ui 150 gram wortel 1 courgette Enkele takjes bieslook 1 teentje knoflook 4 eieren 0,5 dl olijfolie zout en peper Bereiding De aardappelen schillen, wassen en in dunne plakjes snijden. Wortel dunschillen en in dunne plakjes snijden. Ui versnipperen. Knoflook en bieslook fijnhakken. Courgette wassen en in dunne plakjes snijden. Oven voorverwarmen op 180 graden. Ovenplaat beleggen met bakpapier of lichtjes inboteren. Eieren loskloppen met zout en peper. Olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en hoge rand verhitten en daarin de groenten en kruiden zachtjes laten bakken. De eierstruif erover doen en het geheel laten bakken tot men de onderkant van de tortilla los kan maken en de eierstruif bovenop niet helemaal vloeibaar meer is. De tortilla op de bakplaat laten glijden en nog 15 minuten in de oven laten bakken

Deense kaassalade

Deense kaassalade Ingrediënten (voor 4 personen) 200 gram Danish blue 2 tomaten 1 ui 150 gram zure room 2 plakjes Fries roggebrood 1 bakje waterkers Bereiding Ui versnipperen Tomaten wassen, ontpitten en in blokjes snijden. Waterkers afknippen en wassen. Kaas in kleine blokjes snijden of grof verkruimelen. Kaas, ui, tomaat en zure room mengen. De plakjes roggebrood doormidden snijden. Op ieder bord een half plakje roggebrood leggen en beleggen met het kaasmengsel. Afwerken met waterkers.

Paprika roosteren (2)

Als vervolg op het vorige bericht over het roosteren van paprika's, ziehier een eenvoudige presentatie van de techniek. Onthoud dat het roosteren van paprika's de smaak van het vruchtvlees slechts licht beïnvloed. Het grote voordeel van deze techniek is dat de pel verwijderd wordt die vooral in rauwe toestand de smaak bepaalt; ook zijn veel mensen overgevoelig voor de dunne paprikaschil. Door het op deze manier verwijderen van de dunne schil wordt het vruchtvlees ook iets zachter zonder gaar te worden en kan men de smaak van de paprika verder beïnvloeden door het te marineren.