Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Geep

Geep, het was zeker al 35 jaar geleden dat ik hem gezien, bereid en gegeten heb. Je ziet deze vis immers nog nauwelijks. Ik weet nog wel dat ik het lekker vond, en dus besloot ik, toen mijn visboer hem in de toonbank had liggen mijn smaakherinnering op de proef te stellen. Ik kocht hem, maakte hem schoon, sneed hem in moten, haalde door de bloem met zout en peper en bakte hem in olie en boter. Het stelde mij in ieder geval niet teleur, maar wat me opviel was dat de smaak toch enigszins aan makreel doet denken. Een waarneming die ik niet in de hieronder geraadpleegde literatuur kon terugvinden. En dan nog de Goede Viswijzer , die ik de laatste tijd toch altijd raadpleeg. Die heeft in dit geval geen duidelijke aanwijzing, dus kan ik heb ik zonder gewetensbezwaren kunnen genieten. Winkler Prins Culinaire Encyclopedie: Geep (orphie), zoutwatervis met langgerekt lichaam en snavelvormige bek, waarvan de onderkaak onder de bovenkaak uitsteekt (doet daardoor wel iets aan snoek denken), De kleu...

Zoetzure puylinzen

Zoetzure puylinzen Ingrediënten (voor 4 personen) 250 gram puylinzen zout en peper 1 laurierblad 2 citroenen 3 eetlepels honing Bereiding De linzen goed spoelen onder koud water. In ruim licht gezouten water aan de kook brengen met een laurierblad. 30 minuten zachtjes laten koken. De linzen goed laten uitlekken. Intussen de citroenen uitpersen. Citroensap met honing lichtjes carameliseren. De linzen mengen met het zoetzuur en even goed verhitten. Dit gerecht combineert bijvoorbeeld heel goed met krokant gebakken licht gerookt spek. Of, om het vegetarisch te houden met een plakje gebakken haloumi. Die combinatie van zout, zuur en zoet maakt van deze linzen een bijzonder gerecht.

Kardoen

Mijn Marrokaanse marktkramer verkocht het. Ik kende het alleen van naam en faam maar had het nooit bereid of gegeten. Dus, ik nam het mee en had de raadgevingen van de verkoper goed opgeslagen. Thuisgekomen bedacht ik dat ik me toch maar eens verder moest informeren naar de herkomst, eigenschappen en bereidingsmogelijkheden van deze groente. reden dus om mijn bibliotheek nog eens te raadplegen, met verrassende resultaten! Winkler Prins Culinaire Encyclopedie: “Kardoen (cardon) I stengelgroente uit afkomstig, familie van de artisjok. De dikke bladstelen worden gebleekt door ze samen te binden tijdens de groei en zodoende binnentreden van licht te belemmeren. Do toppen zijn meestal bitter, daarom worden alleen de onderste delen van de bladstelen verwerkt. SCHOONMAKEN: de stekeltjes van de stengels verwijderen en deze in in vingerlange stukken snijden. In water met azijn of citroensap leggen om verkleuren te voorkomen.   BEREIDEN: aangezien kardoen een zeer sterke smaak heeft, de ...

Gegrilde makreel

Gegrilde makreel Ingrediënten (voor 4 personen) 4 makrelen 1 dl olijfolie 3 teentjes knoflook handvol peterselie 6 eetlepels broodkruim of paneermeel zout en peper Zeezout of Fleur de sel 1 citroen of limoen Bereiding Makrelen goed schoonmaken en wassen. Peterselieblaadjes afplukken en wassen. Knoflook en peterselie fijnhakken en mengen met broodkruim en zoveel olijfolie dat het een aaneen hangende smeuïge pasta vormt die je op smaak brengt met zout en peper. Snij met een scherp mes bij de rugzijde onder en boven de graat een deel van het visvlees los. Smeer de knoflookpasta tussen de insnijdingen van de vis en de overschot gebruik je om de buikholte op te vullen. Een ovenschaal met olijfolie invetten. De gevulde makrelen hierin leggen. 15 minuten onder de ovengril plaatsen. De vissen op hun ander zijden plaatsen en opnieuw 15 minuten onder de ovengril plaatsen. Bestrooien met zeezout of fleur de sel en besprenkelen met citroen- of limoensap. Gekookte aardappelen en gewokte spin...

Voedingsinnovaties

Het Belgische OIVO (Onderzoeks en Informatiecentrum van de verbruikersorganisaties) heeft een interessante studie gemaakt van de voedingsinnovaties. Nieuwe voedingsproducten zetten al onze zintuigen op scherp! Persberichten - Voeding Date : 06-03-2009 In 2008 staat voor de Nieuwe voedingsproducten het streven naar smaakplezier voorop (84%), met naast zich in de hogere regionen van de lijst de gebruiksvriendelijkheid (54%) en het gezondheidsaspect (46%) ! Wat het ethische aspect betreft, dat nog quasi onbestaande was in 2006, geldt nu dat het almaar meer aan belang wint (8%) ! Dat is wat blijkt uit een studie van het OIVO, dat een analyse maakte van de samenstelling en de presentatie van 339 voedingsproducten en dat de nieuwe trends met die van 2006 vergelijkt. De voedingsinnovaties in België De voedselinnovaties die in 2008 in de handel verschenen zijn, werden hoofdzakelijk ontwikkeld in de sectoren van de chocolade (23%), de traiteurproducten (23%) en de diepvriesproducten (15%). De ...

L.O. Fresco over M. Pollan

Zelf was ik niet zo onder de indruk van Michael Pollan’s boek “Een Pleidooi voor echt Eten”. Zij aanval op het “nutritionisme” was te gratuit en zijn ideeën zijn alles behalve nieuw. Integendeel, voormalig medewerker van De Kleine Aarde in Boxtel, Arnold Robbé schreef reeds in de jaren 70 van de vorige eeuw het onvolprezen en helaas in de vergetelheid geraakte boekje “Eten wat de grond schaft”. Het was het eerste echte pleidooi voor een ekologische benadering van de voedselproblematiek. Dat was authentiek en origineel. Pollan leent de visie van de vroege ekologische voedingsbeweging, gaat voorbij aan de ontwikkelingen sindsdien en gebruikt die visie om af te rekenen met de moderne voedingswetenschap waarvan hij terecht vindt dat die geen rekening houdt met de nefaste gevolgen van de huidige voedselproductie en –consumptie. Louise O. Fresco, columniste van NRC maar vooral deskundige op dit gebied schrref een stukje in de krant n.a.v. de komst van Pollan naar Nederland. Fr...

Marathoninterview Johannes van Dam

Op kerstdag zond de VPRO een 3 uur durend marathoninterview uit met Johannes van Dam . Onderhoudend en informatief, aangenaam te beluisteren. Op zijn typisch eigenwijze en betweterige manier dient de culinaire schrijver Olaf Oudheusden van repliek. Van Dam is een betweterige kenner die echt wel weet waar hij het over heeft. Toch kraamt hij hier en daar wat onzin uit. Maar toch, altijd interessant en vooral amusant.