Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Kwarkbol met rozijnen

  In 2020 zie je ineens overal recepten van de kwarkbol en kwarkbolletjes verschijnen. Voor mij was het nieuw en op een bepaald ogenblik ga je het dan toch maar eens proberen. Veel recepten bekeken en de conclusie: kleine verschillen in samenstelling en bereiding. Ik heb er het mijne van gemaakt en het beviel me uitstekend. Zeker voor een zondag ontbijt of brunch een aanrader. Een keukenmachine heb je niet echt nodig maar het is wel gemakkelijk. Als keukenmachine gebruik ik de Bosch Home Professional MUM5. Ingrediënten: 250 gram volle kwark 3 eieren 60 gram suiker 250 gram zelfrijzend bakmeel (1/2 theelepeltje natriumbicarbonaat) 1/2 theelepel zout 200 gram rozijnen Bereiding: Rozijnen in warm water wellen (10 tot 15 minuten) In de keukenmachine met garde eieren met garde eieren en suiker goed mengen. Kwark, zout (en natriumbicarbonaat - baking soda) toevoegen en nog goed roeren. Vervang de garde door het roerstuk, roer de bloem en daarna de uitgelekte rozijnen door het beslag. Ver...

Gehaktbal Stroganoff

  Ingrediënten: Gehakt half om half zout, peper, nootmuskaat ei paneermeel boter ui knoflook champignons rode paprika paprikapoeder laurier tomatenpuree mosterd paprikapoeder bouillon (klein beetje) (zure) room bindmiddel peterselie bieslook Bereiding: Maak van het gehakt, zout, peper, nootmuskaat, ei en paneermeel gehaktballen en braad ze aan in hete boter. Ui en knoflook versnipperen. Champignons in plakjes snijden, paprika in reepjes of blokjes snijden. Na mooie kleuring haal je ze uit de braadpan. Doe ui, knoflook, champignons en paprika in de de braadpan met het braadvet van de gehaktballen en fruit alles goed aan. Paprikapoeder, laurier, mosterd, tomatenpuree, zout en peper toevoegen en even onder deksel laten sudderen. Eventueel iets bouillon toevoegen als dat nodig is. Gehaktballen terug in de braadpan bij de andere ingrediënten doen en 15 minuten zachtjes laten sudderen onder deksel. De laatste 5 minuten room toevoegen. Peterselie en bieslook fijn snijden Op sausdikte en o...

Vanille koekjespudding

  Ingrediënten: 1 liter volle melk 1 vanillestokje 65 gram custardpoeder (puddingpoeder, vanillebloem) 70 gram suiker 200 gram Verkade San Francisco biscuitjes of andere droge biscuitjes poedersuiker Bereiding: Breng 8 dl melk met een opengesneden vanillestokje aan de kook. Los custardpoeder op in de resterende 2 dl melk. Als de melk kookt, vanillestokje verwijderen en de custardoplossing door de kokende melk roeren. Laat 2 minuten al roerend met een garde zachtjes koken. Een puddingvorm of een quichevorm omspoelen met koud water of eventueel lichtjes insmeren met zonnebloemolie. Een laagje pudding op de bodem van de vorm doen. Daarop een laagje biscuitjes en herhaal dit nog twee maal. Duw de laatste laag biscuitjes iets onder het oppervlak van de pudding en bestrooi lichtjes met poedersuiker om velvorming te voorkomen. Laat afkoelen en plaats dan voor minstens twee uur in de koelkast. Los de pudding op een schaal en serveer met een saus naar keuze: coulis van rode vruchten, chocol...

Fazant op Brabantse wijze

  Ingrediënten: 4 fazanten borstfilets boter om te braden 8 dunne lapjes ontbijtspek 8 stronkjes witlof zout en peper vleesbouillon eventueel wat bindmiddel Bereiding: Witloof schoonmaken maar laat aub de "bittere" kern zitten, is heus niet 'te' bitter en bovendien is een licht bittere smaak best aangenaam! In hete boter rondom een beetje kleuren en een klein beetje water toevoegen, zout en peper. Onder deksel op laag vuur 10 tot 15 minuten laten stoven (tijd = afhankelijk van de dikte van de witlofstronken). De fazantenfilets kruiden met zout en peper en wikkel om iedere filet 2 plakjes ontbijtspek. In hete boter aan beide zijden kleuren en enkele minuten bakken op niet te hoog vuur. Leg de filets op het witlof en voeg de braadboter toe. Laat nog een 5 minuutjes samen sudderen onder deksel. Haal de fazantenfilets en het witlof uit de braadpan  en houd warm. Voeg aan het bereidingsvocht iets vleesbouillon toe en breng op smaak. Indien nodig wat bindmiddel toevoegen. S...

Gehakt Parmentier met prei en champignons

  Ingrediënten Kruimig kokende aardappelen (Eigenheimer) Gemengd gehakt ui Boter champignons prei zout, peper, nootmuskaat Geraspte kaas Enkele eetlepels Bechamelsaus of enkele plakjes mozzarella Bereiding Aardappelen goed wassen en met schil gaar koken. Afgieten, even laten afkoelen, pellen en pletten met een vork. Ui versnipperen en samen met het gehakt rul bakken. Champignons in plakjes snijden en prei in dunne ringen. Oven aanzetten op 200 graden. Ovenschaal inboteren. Onderin de oven schaal 1/3 van de geplette aardappelen. Daar op de plakjes champignons en kruiden met zout, peper en nootmuskaat. Daarop het gehakt. Daarop 1/3 van de geplette aardappels. Preiringetjes en het laatste deel van de geplette aardappelen. Bestrijk met enkele eetlepels Bechamelsaus (heel dun) of beleg met hele dunne plakjes mozzarella. Bestrooi met geraspte kaas en plaats 20 tot 30minuten in de hete oven (afhankelijk van de hoeveelheid) In de herfst of winter gaat dit gerecht heel goed samen met bijvoo...

Saus Café de Paris

  Saus voornamelijk gegeven bij rood vlees (rundvlees) Ingrediënten Sjalotten Champignons boter witte wijn Kruiden/ specerijen: mosterdzaad of -poeder, peper, kerrie. paprika, tijm, dragon Knoflook tomatenpuree peterselie ansjovis worcestershiresaus room bouillon Bereiding Sjalotten en champignons hakken maar niet te fijn. Aanstoven in boter. Witte wijn toevoegen en iets laten inkoken. Knoflook, peterselie, tomatenpuree, ansjovis tot een pasta roeren in keukenmachine of vijzel. Alle ingrediënten samenvoegen en enkele minuten laten sudderen. Breng op sausdikte en op smaak.

Gebakken aardappelschijfjes uit de airfryer