Doorgaan naar hoofdcontent

Gehakt Parmentier met prei en champignons

 


Ingrediënten

Kruimig kokende aardappelen (Eigenheimer)
Gemengd gehakt
ui
Boter
champignons
prei
zout, peper, nootmuskaat
Geraspte kaas
Enkele eetlepels Bechamelsaus of enkele plakjes mozzarella

Bereiding

Aardappelen goed wassen en met schil gaar koken.
Afgieten, even laten afkoelen, pellen en pletten met een vork.
Ui versnipperen en samen met het gehakt rul bakken.
Champignons in plakjes snijden en prei in dunne ringen.
Oven aanzetten op 200 graden.
Ovenschaal inboteren.
Onderin de oven schaal 1/3 van de geplette aardappelen. Daar op de plakjes champignons en kruiden met zout, peper en nootmuskaat.
Daarop het gehakt.
Daarop 1/3 van de geplette aardappels.
Preiringetjes en het laatste deel van de geplette aardappelen.
Bestrijk met enkele eetlepels Bechamelsaus (heel dun) of beleg met hele dunne plakjes mozzarella. Bestrooi met geraspte kaas en plaats 20 tot 30minuten in de hete oven (afhankelijk van de hoeveelheid)


In de herfst of winter gaat dit gerecht heel goed samen met bijvoorbeeld stoofpeertjes en/ of kweeperencompote.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.