Doorgaan naar hoofdcontent

Posts

Escalope Viennoise

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Wienerschnitzel is vooral bekend als een plat varkenslapje, in de meeste gevallen gepaneerd. In de klassieke Franse keuken komt er iets meer bij kijken en van dat gerecht ben ik een groot liefhebber. Vandaar ook dat ik het bij de Franse benaming houd. In de tijd voor de Nouvelle Cuisine (tot de eerste helft van de jaren 70 van de vorige eeuw) werd dit gerecht opgediend op dienschalen waarop het gebakken gepaneerde vlees lag met op ieder stuk een plakje citroen, een plakje olijf en een opgerolde zoute ansjovis. Aan beide uiteinden van de schaal werd een V gevormd (V van Vienne) met kappertjes, fijn gehakt hard gekookt eiwit, fijn gehakt harde eidooier en gehakte peterselie. In het restaurant werd toen door de bedienende kelner aan tafel de begeleidende jus bereid van die garnituur. Dat komt nu niet meer voor, misschien nog hier en daar in Frankrijk in oude klassieke restaurants maar verder niet. Neemt niet weg dat we nog even goed d...

Roti met paprika, aubergine en bimi en gegrilde geitenkaas

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Roti (diepvries toko, in dit geval zijn het roti met gele erwten) ui knoflook rode peper aubergine rode paprika bimi olijfolie tijm rozemarijn shakshuka vegan kruiden van verstegen tomato frito van heinz geitenkaas (rol) vloeibare honing Bereiding: Roti uit de diepvries halen. Ui, knoflook en rode peper versnipperen. Rode paprika dunschillen. Aubergine en paprika in blokjes snijden. De stengels van de bimi in kleine staafjes snijden. Olijfolie in een braadpan verhitten en hierin de gesnipperde ui, knoflook en peper aanfruiten. voeg de paprika, aubergine en bimistengels toe en laat nog even mee fruiten. Tomato frito, tijm, rozemarijn en shashaku kruiden toevoegen ( let op, dit wordt een soort ragout en geen saus) en laat onder deksel 15 minuten sudderen. Voeg de uiteinden van de bimi toe en laat nog eens 5 minuten sudderen. Breng op smaak. intussen de geitenkaas in dikke plakken verdelen en op een ovenplaat met bakpapi...

Kerrierijst met noten en zuidvruchten

  Dit recept kun je ook openen met Recipe keeper . Dit gerecht werd op deze site geplaats op 9 maart 2008 en herzien en bewerkt op 23 februari 2021. Ingrediënten: Basmatirijst sjalot rode peper knoflook Olie (zonnebloem of arachideolie) laurierblad kerriepoeder kurkuma rode puntpaprika prei cashewnoten pinda's rozijnen gedroogde abrikozen peterselie Bereiding: Sjalot, rode peper en knoflook versnipperen en samen met de rijst fruiten in olie tot de rijst iets glazig wordt. Bestrooien met kerrie en kurkuma en bevochtigen met 1,5 x volume water. Zout en laurier toevoegen. 10 minuten zachtjes laten koken. Cashewnoten en pinda's licht roosteren in een koekenpan met een heel klein beetje olie. Prei in fijne ringen snijden. Paprika in blokjes snijden. Naar het einde van de bereidingstijd de groenten, noten, rozijnen en abrikozen door de rijst roeren. Peterselie hakken en voor het opdienen door de rijst roeren.

Tartaar van tonijn (uit blik)

  Dit recept kun je ook openen met Recipe keeper . Ingrediënten: Tonijn op olie lente-ui kappertjes tomaat eieren ansjovis peterselie mayonaise Bereiding: Eieren hard koken, afkoelen, pellen en fijn prakken met een vork. Tomaten pellen, zaadlijsten verwijderen en in kleine blokjes snijden. Ansjovis heel fijn snijden. Peterselie fijnhakken. Lente-ui in dunne ringetjes snijden. Tonijn uit de olie halen en in kleine stukjes verdelen. Alle ingrediënten mengen, zorg dat de samenstelling een samenhangende structuur heeft. gebruik een voedselring om de tartaartjes te vormen op de borden. Tartaar van tonijn met gebakken aardappels en een slaatje van witlof, wortel en appel.

Gehaktbal met bleekselderij in tomatensaus

Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Dit recept werd reed op 20 april 2008 op deze site geplaatst en is herzien en herwerkt op 22 februari 2021. Ingrediënten (voor 4 personen) 500 gram gemengd gehakt (runds- en varken) 2 eieren 50 gram paneermeel zout, peper en nootmuskaat 2,5 dl kippenbouillon 1 bleekselderij laurier en tijm 30 gram boter 1 pakje tomato frito Bereiding: Gehakt mengen met zout, peper, nootmuskaat, eieren en paneermeel. Gelijkvormige ballen draaien van ongeveer 3 cm doorsnee. De gehaktballen aanbraden in boter, bouillon toevoegen en zachtjes laten sudderen onder deksel. Ondertussen de bleekselderij schoonmaken en ontvliezen, in stukken van vier cm snijden en met een bodempje licht gezouten water aan de kook brengen, tomato frito, laurier en tijm toevoegen en gedurende 10 minuten laten sudderen. Gehaktballen met een deel van de jus bij de bleekselderij voegen en op smaak brengen met zout en peper. Voor de vegetarische versie vervang je het gehakt door bijvoor...

Loempia's bereid in de oven

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Loempiavellen (Spring Home -TYJ Spring Roll Pastry) Mie ei- garnaal (Sautao - Shrimp-egg noodles thin) arachideolie bosui rode peper kipfilet gamba's eieren boter taugé sojasaus gemberpoeder knoflookpoeder oliespray (Bertolli) Bereiding: Mie 1 minuut in kokend water houden, uithalen, mengen met een beetje arachideolie en laten afkoelen. Mengen met knoflook en gemberpoeder. Kipfilet in niet te kleine blokjes snijden, goed droogdeppen met keukenpapier bestrooien met zout en peper en bruin bakken in hete olie. De kipblokjes moeten een mooie kleur krijgen maar hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Voeg sojasaus toe en laat nog even verhitten. Uit de pan nemen en laten afkoelen. Gamba's goed drogen met keukenpapier en bakken in hete olie met een scheutje sojasaus. Uit de pan nemen en laten afkoelen. Omelet maken, laten afkoelen en in kleine stukken snijden. Bosui in ringetjes snijden. Roden peper zonder zaadlijst vers...

Kipfilet in mosterd-roomsaus

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . De laatste  tijd (pandemie en de maatregelen daar rond) komt het vaker voor dat we de maaltijden met z'n twee nuttigen. Dat betekent dus ook koken voor twee en dat is wel een uitdaging omdat je dan toch sluipenderwijs de neiging krijgt om het wat eenvoudiger en gemakkelijker aan te doen.  Dus niet: koken moet leuk blijven en moet leiden naar goede resultaten en zoeken naar vernieuwing. Maar goed, onze kipfilet dus. Kipfilet of kipblokjes of die dingen koop ik haast nooit. Als je kip wil eten, dan koop je gewoon kip en bereid je haar op zijn geheel. Maar een hele braadkip voor twee personen is veel. Dan doen we er twee maaltijden over en zorgen er voor dat de kwaliteit van de tweede maaltijd er niet minder van wordt, in tegendeel zelfs. Ik braad een hele kip en we eten bij de eerste maaltijd de bouten en de vleugeltjes. De kipfilet en wat andere kleine delen van de kip laat ik aan het karkas afkoelen in de braadpan en dat ...