Doorgaan naar hoofdcontent

Kipfilet in mosterd-roomsaus

 


Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper.

De laatste  tijd (pandemie en de maatregelen daar rond) komt het vaker voor dat we de maaltijden met z'n twee nuttigen. Dat betekent dus ook koken voor twee en dat is wel een uitdaging omdat je dan toch sluipenderwijs de neiging krijgt om het wat eenvoudiger en gemakkelijker aan te doen. 
Dus niet: koken moet leuk blijven en moet leiden naar goede resultaten en zoeken naar vernieuwing.
Maar goed, onze kipfilet dus. Kipfilet of kipblokjes of die dingen koop ik haast nooit. Als je kip wil eten, dan koop je gewoon kip en bereid je haar op zijn geheel. Maar een hele braadkip voor twee personen is veel. Dan doen we er twee maaltijden over en zorgen er voor dat de kwaliteit van de tweede maaltijd er niet minder van wordt, in tegendeel zelfs.
Ik braad een hele kip en we eten bij de eerste maaltijd de bouten en de vleugeltjes. De kipfilet en wat andere kleine delen van de kip laat ik aan het karkas afkoelen in de braadpan en dat is het vertrekpunt van het tweede menu.
De kipfilets zijn op deze wijze bereid veel zachter en sappiger dan dat je ze apart zou kopen en bereiden.

Ingrediënten:

Kipfilets van reeds gebraden kip.
Braadvocht van de gebraden kip (het braadvet heb je na koeling van het braadvocht verwijderd).
mosterd
room
zout en peper

Bereiding:

Na afkoeling van de gebraden kip de filets van het karkas halen en deze zo intact mogelijk houden.
Het gesolde braadvocht in een pan doen samen met room en een schepje mosterd.
Aan de kook brengen.
Het vuur temperen en de kipfilets in deze saus leggen en zachtjes opwarmen.
Haal de kipfilet als ze goed op temperatuur zijn gekomen uit de saus en werk de saus af ==> eventueel nog wat inkoken en op smaak brengen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Perziktaart

  Dit recept kun je ook openen met Recipe Keeper . Ingrediënten: Taartdeeg (Tante Fanny) boter Voor banketbakkersroom: 0,5 liter volle melk 4 eidooiers 125 gram suiker 35 gram maïzena vanillestok Perziken uit blik abrikozenconfituur Bereiding: Banketbakkersroom bereiden: 4 dl melk aan de kook brengen met een overlangs ingesneden vanillestok en dit 5 minuten tegen het kookpunt aan houden zodat het vanillemerg goed in de melk trekt. Eidooiers goed losroeren met de suiker. Maïzena losroeren met 1 dl melk. Eidooier- en maïzenamengsel samenvoegen. Verwijder het vanillestokje uit de melk en laat de melk weer tot het kookpunt komen. Al roerend met een garde het eidooier- maïzena - suiker - melkmengsel bij de zacht kokende melk voegen. Laat nog even al roerend tot het kookpunt komen. Laat de banketbakkersroom afkoelen. Perziken goed late uitlekken, op maat snijden en droogdeppen met keukenpapier. Oven verwarmen op200 graden. Taartvorm iets invetten en het deeg er goed in leggen  zodat...

Compote van kweeperen

 

Gelakte kwartels

Het idee voor dit recept komt uit het boek ‘Hoe te eten’ van Nigella Lawson.  Zij gebruikt sojasaus en granaatappelsiroop (grenadine) om de kwartels te lakken; ik gebruikte deze variant: Ingrediënten voor 2 personen: 4 kwartels 2 eetlepels abrikozenconfituur 4 eetlepels sojasaus 2 eetlepels mirin Bereiding: Abrikozenconfituur, sojasaus en mirin al roerende laten inkoken tot een stroop. Kwartels aan de rugzijde helemaal openknippen met een wildschaar of open snijden met een mes. Ruggegraat wegsnijden en kwartels plat drukken. In een ovenschaal schikken en instrijken met de stroop. In een voorverwarmde oven op 200 graden laten braden gedurende 20 tot 22 minuten.